П’ятниця, 29 Березня, 2024

У Хмельницькому з лютого почнуть видавати пільговикам електронні квитки

З третього лютого хмельничани, які мають право на пільговий проїзд у громадському транспорті, почнуть отримувати електронні квитки. Їх видаватимуть безкоштовно і особисто в руки. Далі розповість «Хмельницький Майбутнього».

Що таке електронний квиток

Єдиний квиток для всіх видів громадського транспорту на основі безконтактної електронної пластикової карти.

Дуже часто проїзду громадському транспорті перетворюється на пекло. Пасажири сперечаються з кондукторами та водіями, просять передати за проїзд, довго очікують на решту. Закон №4121 ухвалений Верховною Радою України повинен вирішити цю проблему. Українські міста отримали законодавчу базу для впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в пасажирському транспорті. Тобто від розрахунку готівкою за паперовий квиток пропонують відмовитися. Натомість у громадському транспорті буде впроваджено електронний квиток.

Мета впровадження електронного квитка полягає у тому, щоб спростити та зробити більш прозорою оплату за проїзд в автобусах, маршрутних таксі, тролейбусах, трамваях і метро. Для цього у громадському транспорті будуть встановлені спеціальні зчитувальні пристрої, які називаються валідаторами. Вони будуть встановлені біля дверей та у салоні транспорту. Користуватися валідатором насправді досить просто, легко та зручно. Пасажир повинен просто провести своїм електронним квитком біля валідатора і все. Це означатиме, що він оплатив проїзд у громадському транспорті. Однак це не означає, що пасажирів тепер ніхто не контролюватиме. Контроль насправді ніхто відміняти не буде. Пасажирів також перевірятимуть, можливо, навіть більше, ніж раніше. Контролери будуть оснащені спеціальними приладами, які будуть зчитувати і перевіряти транспортні картки пасажирів.

Чи впроваджувати ці інновації у вигляді електронного квитка, кожне місто буде вирішувати самостійно.

«Усе залежатиме від самих міст. Цей закон проводить своєрідну децентралізацію в сенсі, що передає повноваження містам формувати власні тарифи і свої принципи перевезення», – зазначає голова робочої групи із запровадження е-квитка при Міністерстві інфраструктури Яніка Мерило.

Варто додати, що впроваджувати електронний квиток у кожному місті будуть по-різному. Однак під час цієї реформи потрібно буде керуватися все ж таким базовими правилами та вимогами законодавства. Про це повідомляє видання radiosvoboda.

1

Переваги електронного квитка

У першу чергу, електронний квиток повинен зробити проїзд у громадському транспорті зручнішим та комфортнішим. Пасажиру не потрібно буде передавати гроші за проїзд, а потім довго чекати на решту. Також електронний квиток здатен підвищити рівень безпеки на дорозі. Адже дуже часто водій, крім виконання своїх безпосередніх обов’язків, працює паралельно кондуктором. Електронний квиток дасть змогу вести облік реального пасажиропотоку, завдяки якому буде зрозуміло, хто, скільки, коли і куди перевіз. Завдяки цьому можна буде оптимізувати маршрути та вирішити проблему компенсацій за пільговий проїзд. Ще однією важливою перевагою впровадження електронного квитка стане можливість вивести кошти з «тіні». 

Електронний квиток у Хмельницькому

Електронні квитки розпочнуть видавати хмельничанам, які мають право на пільговий проїзд, уже з третього лютого. Мешканців міста просять не створювати черг та ажіотажу, адже електронних квитків вистачить на всіх. Для уникнення черг у Хмельницькому працюватиме десять пунктів видачі. Міський голова Олександр Симчишин запевнив хмельничан, що електронних квитків вистачить усім. Для пільговиків їх виготовили шістдесят чотири тисячі. Кожен квиток буде іменним, кількість поїздок поки не обмежуватимуть. Про це йдеться у сюжеті МТРК «Місто».

1

Де можна отримати електронний квиток

1. Управління праці та соціального захисту населення:

  • вул. Проскурівського Підпілля, 32, (для мешканців Центру)
  • вул. Проскурівська, 56, (для мешканців Книжківців та Центру)
  • вул. Перемоги, 10Б, (для мешканців мікрорайонів Виставка та Озерна)
  • вул. Шевченка, 99, (для мешканців Ракове та Лезневе)
  • вул. Інститутська, 18, (для мешканців Південно-Західного мікрорайону та Ружичної)
  • вул. Купріна, 61, (УМК «Дубове», для мешканців мікрорайону Дубове)
  • вул. П. Мирного, 31, (УМК «Озерна», для мешканців Озерної)
  • вул. Майборського, 11, (Будинок управління №2, для мешканців мікрорайону Ракове)

2. Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП):

  • вул. Соборна, 16, (для мешканців мікрорайону Гречани)
  • вул. Грушевського, 86, (для мешканців мікрорайону Дубове)

Електронний квиток громадянам видається безкоштовно, особисто в руки. Квиток буде іменний. Наразі він буде безлімітний.

Документи, які необхідні для отримання електронного квитка

  • паспорт громадянина України
  • ідентифікаційний код
  • документ, що підтверджує право на пільговий проїзд.

5

Наразі пенсіонери насторожено ставляться до впровадження електронного квитка, не знають, як користуватися валідатором. Дехто вважає, що електронний квиток створюватиме труднощі та незручності під час проїзду у громадському транспорті. Також не всі пенсіонери знають, що кількість поїздок буде необмежена.

Працівники управління праці та соцзахисту розповідатимуть кожному пільговику, який звернеться за електронним квитком, як ним правильно користуватися. У транспорті пасажирам допомагатимуть кондуктори. Важливо, щоб пільговики не просто заходили в салон, а також свою картку засвідчували через валідатор. Таким чином це дозволить вирішити проблему компенсацій за пільгові перевезення.

Електронний квиток повинен сприяти вирішенню проблеми пільгової дискримінації. Дуже часто трапляються ситуації, коли водій закриває двері прямо перед пенсіонером, оскільки в нього вже є необхідна кількість пільговиків. Коли ж пільговик користуватиметься е-квитком, пристрій показуватиме, що в нього є право на проїзд. 

Повністю нова система запрацює наприкінці цього року. Міський голова Олександр Симчишин додає, що електронний квиток дасть змогу впорядкувати облік пільгових категорій населення, а також це сучасний спосіб оплати за проїзд у громадському транспорті.

г

 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.