П’ятниця, 18 Жовтня, 2024

Із серії «Хочу все знати»: як виробляють соки

Улюблений всіма освіжаючий напій належить до сімейства рідких харчових напоїв, що виробляються за допомогою віджиму стиглих фруктів, овочів і ягід. До найпоширенішої сировини для виготовлення соків належать яблука, банани, абрикоси, гранати, вишня, сливи, виноград, полуниця, морква, помідори та інше. У промислових масштабах їх виготовляють на спеціалізованих підприємствах, використовуючи преси та обладнання барабанного типу.

Класифікація соків

Найкращими вважаються марочні соки, при виготовленні яких використовується добірна сировина. Більшість популярних українських брендів, як Sandora, Galicia, Rich, Jaffa, «Наш Сік» виробляють якісну продукцію. По виду використовуваної сировини соки поділяються на:

  1. фруктові;
  2. овочеві;
  3. фруктово-овочеві (більше фруктів);
  4. овочево-фруктові (основа – овочі).

За кількістю видів плодів, що використовуються:

  1. моносоки (один вид);
  2. купажовані (суміш 2-3 та більше видів плодів).

Розрізняють також соки з м’якоттю та без. Останні, у свою чергу, поділяє на освітлені, неосвітлені та прозорі. Прозорості домагаються освітленням та фільтрацією. Як правило, така продукція поступається непрозорим видам за кількістю поживних речовин. За способом виробництва розрізняють:

  1. соки прямого віджиму;
  2. фреші;
  3. відновлені;
  4. концентровані;
  5. дифузійні.

У магазинах представлено переважно першу категорію. Придбати соки можна в інтернет-маркеті MAUDAU.

Що додають до соків

Чистий сік, без добавок, зустрічається не так часто, чому є безліч причин. Найпопулярнішим додатковим інгредієнтом є цукор (або цукровий сироп). Він нейтралізує кислоту, що міститься у багатьох плодах. Сироп зазвичай додають у соки з м’якоттю, що дозволяє навіть впливати на його консистенцію. Інші поширені добавки:

  1. антиспінювачі – речовини, що дозволяють мінімізувати процес піноутворення в процесі виготовлення продукту;
  2. антиокислювачі – добавки, що перешкоджають окисленню та потемнінню;
  3. модифікатори смаку та запаху – речовини, що використовуються для посилення смакоароматичних характеристик продукту;
  4. ферменти (природні білкові біокаталізатори, що прискорюють хімічні реакції);
  5. регулятори кислотності, використовувані доведення рівня рН до необхідних значень;
  6. стабілізатори каламутності – сприяють збереженню знаходження дрібнодисперсних компонентів у завислому стані;
  7. барвники (для надання продукту натурального кольору, втраченого у процесі виробництва);
  8. консерванти, що перешкоджають зростанню бактерій.
  9. захисні гази або їх суміші – використовуються для захисту напоїв від впливу довкілля у процесі зберігання соків.

Більшість таких добавок виконують одну конкретну функцію, але є і ті, які мають багатофункціональну дію.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.