Четвер, 18 Квітня, 2024

Вперше з 2012 року Хмельницький аеропорт підключили до електромережі

Вчора, вісімнадцятого листопада, Хмельницький аеропорт підключили до електромережі. Це сталося вперше з 2012 року. Яка робота передувала цьому, далі розповість «Хмельницький Майбутнього».

У Хмельницькому продовжується робота над відновленням діяльності аеропорту. Два роки тому Обласна рада прийняла Програму відновлення та розвитку комунального підприємства «Аеропорт Хмельницький» на 2018-2019 роки. В її рамках проводяться роботи з відновлення та реконструкції аеродрому.  

Хмельницький аеропорт підключили до електромережі

8

З 2012 року Хмельницький аеропорт був взагалі без електроенергії. Вчора, вісімнадцятого листопада, електропостачання повністю відновили. Голова обласної ради Михайло Загородний та міський голова Олександр Симчишин завітали на підприємство, щоб ознайомитися з результатами роботи.

«За рахунок коштів міського бюджету (800 тис.грн.) змонтовано систему зовнішнього освітлення, яка забезпечує освітленням усю робочу територію підприємства», – написав на своїй сторінці у соцмережі Олександр Симчишин.

Реакція соцмереж

Хмельничани активно коментують допис міського голови. Користувачі соцмереж пишаються мером, бажають, щоб усе заплановане з відновлення роботи аеропорту вдалося на найвищому рівні та дякують йому за розвиток міста. Хоча дехто пропонує просто добудувати пасажирський термінал в Старокостянтинові. Інші дописувачі вважають, що більш пріоритетним питанням має стати будівництво доріг та ремонт прибудинкових територій, а не відновлення роботи аеропорту. Також користувачі соцмереж вважають більш пріоритетним питанням запобігання екологічної катастрофи міста і будівництво сміттєпереробного заводу.

Міський голова додав, що вчора також провели тендер на виготовлення проектно-кошторисної документації для повної реконструкції Аеропорту «Хмельницький». Співфінансування ПКД за участі коштів міського бюджету. Цього року виділили п’ятсот тисяч гривень. Попередньо переможцем став ТОВ «Інститут УкрДорпроект» (Київ).

5

Що передувало підключенню аеропорту до електромережі

Для того, щоб підключити аеропорт до електромережі, було проведено ряд робіт. Два роки тому голова обласної ради Михайло Загородний звернувся до керівництва державного підприємства «Обслуговування повітряного руху України» з цим питанням. Державне підприємство «Укаерорух» відмовило у відновленні електрозабезпечення комунального підприємства. Тому до Міністерства інфраструктури направили прохання передати майно з балансу «Укаероруху» на баланс Хмельницької облради.

Дане питання протягом тривалого часу розглядали в органах центральної виконавчої влади. У травні цього року Міністерство інфраструктури прийняло наказ про передачу майна в кількості тридцять дев’ять одиниць на суму понад дадцять мільйонів гривень в оперативне управління Хмельницької ОДА. Це дало змогу відновити електропостачання в аеропорту. Директор комунального підприємства «Аеропорт Хмельницький» Валерій Сорока наголосив, що просте, на перший погляд, питання потребувало досить тривалої процедури його виконання. Про це повідомляє Хмельницька обласна рада.

«Відновлення електроенергії в аеропорту створить умови для подальшого використання майна обласної комунальної власності та оперативнішого вирішення поточних проблем підприємства», – сказав Валерій Ростиславович.

Відновлення роботи аеропорту

Загальна площа земельної ділянки, яку займає аеродром, — 134,2 гектари, в тому числі летовище — 13,2 гектари. Аеропорт має штучну злітно-посадкову смугу з бетонним покриттям розміром 2200×42 метри, що відповідає класу В, PCN 13 /R/C/X/T/. Штучна злітно-посадкова смуга обладнана світлосигнальною системою М-2. 

Відновлення роботи Хмельницького аеропорту надасть новий поштовх економічному розвитку області. Це дасть змогу вирішити багато логістичних завдань та забезпечити пасажирські перевезення для потенційних туристів, та налагодити нові торговельні зв’язки. Нагадаємо, що з обласного бюджету протягом двох останніх років спрямували понад п’ять мільйонів гривень на відновлення роботи аеропорту. Зокрема, Минулого року з обласного бюджету було виділено 3,5 млн. гривень на поточний та капітальний ремонти злітно-посадкової смуги, контрольно-пропускного пункту, пожежного депо, адміністративного приміщення. Також залучили близько одного мільйона гривень з місцевих бюджетів та коштів суб’єктів господарювання. Про це повідомляє прес-служба Хмельницької ОДА. Цього року Хмельницька міська рада виділила вісімсот тисяч гривень на встановлення сонячних панелей на двадцяти чотирьох електроопорах. Завдяки цьому вдалося забезпечити зовнішнє освітлення території аеропорту.

7

Відновлення роботи комунального підприємства почали з прибирання та облаштування контрольно-пропускного пункту. В 2018 році «Аеропорт Хмельницький» почали очищати від дерев, чагарників та кущів, що виросли тут протягом багатьох років. З квітня по червень прибрали вісімдесят гектарів площі усього аеропорту. Комунальне підприємство «Аеропорт Хмельницький» підписало пакет договорів щодо обслуговування малої авіації з будівництвом та забезпеченням стоянки трьох літаків АН-2.

Весною цього року на території аеропорту приземлилися шість літаків малої авіації з різних куточків України. Пілоти вдосконалювали свою майстерність, проводили тренувальні польоти та оцінювали перспективи хмельницького аеропорту. Повноцінний запуск малої авіації стане першим важливим кроком уперед до відновлення повноцінної роботи аеропорту. Злітно-посадкова смуга, яка була відновлена минулого року, дає змогу злітати та сідати малій авіації. Директор комунального підприємства «Аеропорт Хмельницький» Валерій Сорока вважає це прогресивним кроком уперед. Однак для повноцінного відновлення роботи комунального підприємства ще потрібно втілити багато заходів та залучити кошти. Важливо, щоб летовище могло приймати великі літаки та стабільно працювати. Про це йдеться в сюжеті «Поділля-Центр». Також передбачається запустити повноцінну роботу малої авіації та на базі комунального підприємства відкрити школу пілотів для Західного регіону.

Для подальшої реконструкції комунального підприємства потрібні значні кошти та кваліфіковані працівники. Наразі актуальною проблемою залишається нестача спеціалістів. 

7

 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.