П’ятниця, 29 Березня, 2024

Потяг «Хмельницький-Лисичанськ» назвали на честь загиблого Героя Максима Яровця

Сьогодні, 11 березня, Україною почав курсувати потяг, названий на честь полеглого хмельницького Героя. Поїзду №138/137, який сполучає наше місто з Лисичанськом Луганської області, присвоїли ім’я почесного громадянина Хмельницького «Максим Яровець». Про прибуття іменного потяга на станцію «Хмельницький» і відправлення його у рейс пасажирів сповіщає Козацький марш. Далі розповість khmelnytskyi-future.

Потяг назвали на честь Героя

Сьогодні, 11 березня, набув чинності наказ про присвоєння поїзду №138/137 «Хмельницький – Лисичанськ» імені Героя Максима Яровця. Молодий лейтенант родом із Хмельницького. Максим Яровець загинув на Сході нашої країни чотири роки тому, під час виконання бойового завдання поблизу Мар’їнки.

Друг учасника АТО Владислав Бондар вирішив увіковічнити пам’ять свого товариша і тому ініціював таку ідею. Владислав вважає, що українці повинні пам’ятати про Максима. Він пообіцяв його батькам, що потяг, який сполучає наше місто з визволеним від бойовиків Лисичанськом, буде носити ім’я Героя. Владислав таки дотримав свого слова. Друг Максима Яровця зазначає, що цей потяг символізуватиме єдність України та нагадуватиме людям про те, що в нашій країні йде війна. Про це йдеться в сюжеті МТРК «Місто».

Поїзд прибув на станцію «Хмельницький». На пероні стоять батьки Максима Яровця та тримають у руках портрет сина. Мати Максима зі сльозами на очах розповідає, як чекала на його повернення з війни і вірила у те, що він повернеться живий. Але 5 жовтня 2016 року Максима не стало.

Цю ідею втілювали протягом чотирьох місяців. Владислав Бондар розповів, що з питанням присвоєння потягу «Максим Яровець» звертався до міської влади. Прохання по допомогу надіслали міському голові Олександру Симчишину через месенджер. Мер не залишився байдужим і звернувся до «Укрзалізниці». Олександр Симчишин приємно вражений тим, що в «Укрзалізниці» позитивно відреагували на таке прохання, без зайвих питань. Вже 15 січня було ухвалено рішення про присвоєння потягу №138/137 «Хмельницький – Лисичанськ» імені Максима Яровця. Олександр Симчишин вважає, що це є одним із важливих моментів вшанування пам’яті Героїв.

Вагони потяга №138/137 «Хмельницький – Лисичанськ» імені Максима Яровця частково відремонтували, замінили туалетні комплекси, а також надали другий клас фірмовості. Незабаром на потяг чекає ребрендинг. Старий напис «Поділля» замінять на «Максим Яровець». Владислав Бондар додає, що надалі триватиме робота над тим, щоб потяг отримав перший клас фірмовості. Також планується, що транспортний засіб матиме власний фірмовий колір та стане своєрідною символікою міста Хмельницького.

Додамо, що тепер в Україні є два іменних потяги. Перший носить ім’я загиблого на Майдані Владислава Зубенка та сполучає Харків і Рахів. Потяг «Максим Яровець» з’єднує Хмельницький з Лисичанськом.

е

Максим Яровець

Максим Яровець народився 13 січня 1995 року у Хмельницькому. Протягом 2001-2012 років навчався у Хмельницькій ЗОШ № 18 І-ІІІ ступенів ім. В. Чорновола. Він був дисциплінованим та порядним учнем. Ще під час навчання у школі Максим цікавився історією України. Згодом хлопець вирішив пов’язати свою долю з військовою справою і вступити до Одеської військової академії на факультет військової розвідки.

З березня 2016 року Максим Яровець почав захищати Батьківщину, взявши участь в АТО. Він мав позивний «Скіф». Хлопець служив командиром взводу 2-ї розвідувальної роти та виконував обов’язки командира роти глибинної розвідки. Згодом став командиром роти глибинної розвідки 130-го окремого розвідувального батальйону Оперативного командування «Захід» Сухопутних військ Збройних Сил України. Максим загинув під час виконання військового завдання 5 жовтня 2016 року.

Указом Президента України Максим Яровець нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, медаллю «Захисник України» від благодійного фонду Спілки Матерів Миру, почесною відзнакою міської громади «Мужність і Відвага». Почесний громадянин міста Хмельницького.

5

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.