Неділя, 28 Квітня, 2024

У Хмельницькому закриють старе кладовище і створять меморіальний парк

На місці старого кладовища, що знаходиться на вулиці Кам’янецькій, створять меморіальний парк. Тут вже розпочалося дослідження могил. Наразі археологи здійснюють інвентаризацію поховань, щоб створити топографічну карту. Далі детальніше про це на khmelnytskyi-future.

Олександр Симчишин розповів про закриття старого кладовища на Кам’янецькій

У Хмельницькому, в лютому цього року, на старому кладовищі, що розташоване на вулиці Кам’янецькій, комунальники обрізали та зносили сухі аварійні дерева. Внаслідок цього пошкодили могили. Хмельничани такими діями комунальників обурені і занепокоєні тим, до чого це все може призвести. Дехто вважає, що тут планують збудувати черговий торговий центр або хмарочос.

Насправді старий цвинтар на вулиці Кам’янецькій планують перетворити на меморіальний парк, тобто місце вшанування померлих. Про це минулого тижня під час брифінгу розповів міський голова Олександр Симчишин. Він повідомив, що 9 червня відбулося перше засідання робочої групи із створення меморіального парку на території старого кладовища. За його словами, статус меморіального парку мають Личаківське кладовище у Львові, Бабин Яр в Києві, Дробицький Яр в Харкові. Тобто це буде своєрідний історико-меморіальний комплекс для наших нащадків. Останнє поховання тут відбулося у 1964 році. Однак кладовище офіційно не закрили досі. За словами міського голови, ще потрібно оформити усі документи для визначення цієї території меморіальним парком. Олександр Симчишин запевнив, що ніяких забудов на місці старого кладовища в жодному разі бути не може. Передбачається провести інвентаризацію могил, встановити інформаційне табло та облаштувати територію кладовища.

На старому кладовищі досліджують могили

Начальник спеціалізованого комунального підприємства «Хмельницька міська ритуальна служба» Сергій Бортник пояснив, що зносити чи переносити старе кладовище ніхто не планує. Тут планують зробити благоустрій території. На місці старого кладовища з’явиться меморіальний комплекс. Про це йдеться в сюжеті МТРК «Місто».

Наразі на старому цвинтарі проводять інвентаризацію могил. Над дослідженням могил протягом двох місяців працюватиме історик, член спілки археологів України Ярослав Михайловський. Стільки ж часу потрібно на створення топографічної карти з усіма похованнями.

Для того, щоб точно відтворити розташування могил, Ярослав Михайловський використовує рулетку, завдовжки 50 метрів. Для дослідження тих ділянок на цвинтарі, де пам’ятників вже не залишилося, планують застосовувати спеціальний пристрій – геосканер. Сергій Бортник закликає усіх хмельничан, яким відомо про поховання їхніх близьких на цьому кладовищі, звернутися до міської ритуальної служби або до Ярослава Анатолійовича і показати це місце поховання родичів.

Історія кладовища на Кам’янецькій

Член Національної Спілки краєзнавців України, протоієрей Сергій Причишин розповів, що це кладовище бере свій початок з середини 19 століття.  Про це повідомляє «Суспільне».

«Там було фактично в одному цвинтарі три великих сектори – це католицький, православний і єврейський. Унікальність пам’яток на старому цвинтарі полягає в тому, що по перше там було досить багато видатних людей, які вложили свій вклад і в розбудову нашого міста. Кожна могила по своєму унікальна, тому що за кожним пам’ятником, за кожною могилою лежить окрема доля людини, а також на цьому цвинтарі фактично покоїться наш генетичний код проскурівчан, хмельничан», – розповів Сергій Причишин.

Сергій Причишин вважає, що старе кладовище є цікавим історичним об’єктом для Хмельницького. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.