Субота, 27 Квітня, 2024

З початку року у сквері ім. Шевченка оновили ще 3 скульптури Мазура

У сквері ім. Шевченка відреставрували ще одну скульптуру Мазура. Загалом з початку 2020 року оновили три фігури відомого митця. Далі про це на khmelnytskyi-future.

Фігури Миколи Мазура

Фігури Миколи Мазура – це справжня родзинка Хмельницького, адже таких композицій нема в інших містах. Кожна скульптура є унікальною та неповторною. Під створення цих скульптур Микола Мазур використовував металобрухт: труби, колеса, пружини поршні, підшипники, баки, резервуари, зношені автодвигуни. Микола Мазур отримав пропозицію створити автомістечко для дітей від обласного управління внутрішніх справ. Згодом ці фігури стали візитівкою Хмельницького і не втрачають своєї актуальності досі.

Дивовижні металеві скульптури з’явилися у Хмельницькому понад тридцять років тому. З того часу їх ніхто не реставрував. Під впливом погодних явищ конструкції зіпсувалися, тому їх вирішили відновити. 

Що вже відремонтували

У Хмельницькому триває оновлення фігур відомого митця Миколи Мазура. Нагадаємо, що два роки тому відреставрували залізний космодром у парку імені Чекмана. Підрядники зняли шар старої фарби, застарілі та пошкоджені елементи конструкцій замінили на нові. На ремонт залізного космодрому було виділено 115 тисяч гривень з міського бюджету. 

У сквері ім. Шевченка в липні 2019 року відреставрували дві фігури Миколи Мазура:«Риба-кит» і «Бабка». Підрядником стало вище професійне училище №11. Над ремонтом фігур працювали студенти та викладачі цього навчального закладу. Вартість реставрації скульптур Миколи Мазура становить 90 тисяч гривень. 

Також минулого року оновили фігури з «Автомістечка» у парку ім. Чекмана.  Вартість робіт становить 65 тисяч гривень. Кошти виділили з міського бюджету. Відремонтовані скульптури зацікавлюють дітей, яким подобається гратися на цікавих та оригінальних машинках.

Під час реставрації підрядник намагається відтворювати ту кольорову гаму фігур, яку колись використав при створенні робіт Микола Мазур. Фігури очищають від старої фарби та іржі, а потім фарбують.

З початку цього року у сквері ім. Шевченка відремонтували вже три скульптури. Нещодавно завершилися ремонтні роботи однієї з них. Про це повідомив на своїй сторінці у соціальній мережі начальник управління житлово-комунального господарства Василь Новачок та поділився світлиною оновленої фігури.

«Плюс ще одна відремонтована фігура Мазура в парку Шевченка. Вже третя цього року», – написав Василь Новачок.

Реакція соцмереж

Оновлені скульптури стали яскравішими та привабливішими. Хмельничани активно коментують допис Василя Новачка у соцмережі. Загалом мешканцям міста такі зміни подобаються, адже дітки в захваті від цих фігур і люблять на них гратися. Люди радіють тому, що Хмельницький змінюється. Хмельничани вважають фігури Мазура неповторними родзинками нашого міста.

Що заплановано

За словами начальника управління ЖКГ Василя Новачка, цього року планується завершити ремонт усіх скульптур Мазура в парку ім. Чекмана та сквері ім. Шевченка. Додамо, що скульптури відомого митця є також на площі Свободи і вони теж потребують оновлення.

Фото – зі сторінки Василя Новачка.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.