П’ятниця, 19 Квітня, 2024

У хмельницьких тролейбусах встановили сто валідаторів

У Хмельницькому п’ятдесят тролейбусів уже обладнали валідаторами. Ці пристрої миттєво зчитуватимуть інформацію з електронного квитка і подаватимуть сигнал. Паперового квитка вони не видаватимуть. Як впроваджуватимуть електронний квиток у Хмельницькому та що чекає на хмельничан, далі розповість khmelnytskyi-future.

Електронний квиток

Це єдиний квиток для всіх видів громадського транспорту на основі безконтактної електронної пластикової карти. Електронний квиток спрямований на те, щоб зробити проїзд у громадському транспорті зручнішим та комфортнішим. Мета впровадження електронного квитка полягає у тому, щоб спростити та зробити більш прозорою оплату за проїзд в автобусах, маршрутних таксі, тролейбусах, трамваях і метро. Про це повідомляє видання radiosvoboda.

Ці нововведення активно почали впроваджувати у різних містах України. Хмельницький не став виключенням. У громадському транспорті Хмельницького почали встановлювати спеціальні зчитувальні пристрої, які називаються валідаторами. У кожному тролейбусі буде по два валідатори. Користуватися валідатором насправді досить просто, легко та зручно. Пасажир повинен просто прикласти свій електронний квиток до валідатора і все. На екрані висвітиться інформація про те, що транзакція пройшла і проїзд оплачено.

7

Валідатори у тролейбусах

У хмельницьких тролейбусах уже встановили сто валідаторів. Загалом буде встановлено сто вісімдесят спеціальних зчитувальних пристроїв. Валідатори прикріплюють до поручнів одразу біля входу. У кожному з дев’яноста хмельницьких тролейбусів їх буде по два. Вони живитимуться електрикою та будуть прив’язані до номера машини. Всередині пристрою міститься сім-картка, яка підтримує GPS. Електронний квиток потрібно прикладати до помаранчевої панелі з логотипом підприємства виробника. Тобто електронний квиток працюватиме подібно до принципу роботи безконтактної банківської картки. Про це йдеться в сюжеті МТРК «Місто».

6

Першими будуть випробовувати такі нововведення хмельничани, які мають право на пільговий проїзд у громадському транспорті. Їм почнуть видавати електронні квитки з третього лютого. На картках грошей не буде, вони лише фіксуватимуть кількість поїздок. Міський голова Олександр Симчишин пояснив, що наразі з міського бюджету відшкодовується вартість перевезення пільгових категорій населення підприємствам – перевізникам. Надалі таке відшкодування також буде здійснюватися. Пільговики проводитимуть електронний квиток через валідатор. Проїзд буде фіксуватися. Далі на цю поїздку буде йти безпосереднє відшкодування перевізнику. Електронний квиток дасть змогу впорядкувати облік пільгових категорій населення. Для уникнення черг у Хмельницькому працюватиме десять пунктів видачі. Для пільговиків виготовили шістдесят чотири тисячі електронних квитків. Згодом електронний квиток зможуть придбати усі бажаючі.

Де можна отримати електронний квиток

1. Управління праці та соціального захисту населення:

  • вул. Проскурівського Підпілля, 32, (для мешканців Центру)
  • вул. Проскурівська, 56, (для мешканців Книжківців та Центру)
  • вул. Перемоги, 10Б, (для мешканців мікрорайонів Виставка та Озерна)
  • вул. Шевченка, 99, (для мешканців Ракове та Лезневе)
  • вул. Інститутська, 18, (для мешканців Південно-Західного мікрорайону та Ружичної)
  • вул. Купріна, 61, (УМК «Дубове», для мешканців мікрорайону Дубове)
  • вул. П. Мирного, 31, (УМК «Озерна», для мешканців Озерної)
  • вул. Майборського, 11, (Будинок управління №2, для мешканців мікрорайону Ракове)

2. Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП):

  • вул. Соборна, 16, (для мешканців мікрорайону Гречани)
  • вул. Грушевського, 86, (для мешканців мікрорайону Дубове)

Електронний квиток громадянам видається безкоштовно, особисто в руки. Квиток буде іменний. Наразі він буде безлімітний.

Документи, які необхідні для отримання електронного квитка

  • паспорт громадянина України
  • ідентифікаційний код
  • документ, що підтверджує право на пільговий проїзд.

5

Впровадження електронного квитка у Хмельницькому

Приховати факт проїзду у транспорті пільговики та інші категорії пасажирів, які користуватимуться електронними квитками пізніше, не зможуть. У тролейбусах працюватимуть контролери з контрольними валідаторами. Про це розповів головний інженер Хмельницького комунального підприємства «Електротранс» Олексій Ковтун. Контролер проситиме у пасажира пред’явити електронний квиток. Далі він прикладатиме цей електронний квиток до контрольного валідатора і на пристрої буде показано, чи на цьому тролейбусі цього дня у цю годину була проведена транзакція. Якщо ж пасажир не оплатив проїзд, контролер це побачить на контрольному валідаторі. 

Після повноцінного впровадження електронного квитка для усіх хмельничан у комунальному транспорті ще протягом певного часу працюватимуть кондуктори. Головний інженер ХКП «Електротранс» Олексій Ковтун пояснив, що планується адаптаційний період для людей, які ще не зрозуміли, що таке електронний квиток, не встигли або не знали, де його отримати. Після завершення адаптаційного періоду валідатор буде знаходитися у водія. Тобто у разі відсутності електронного квитка пасажир зможе розрахуватися за проїзд звичайним способом, придбавши одноразовий електронний квиток з чеком.

Згодом валідатори планують встановити і в транспорті приватних перевізників. Однак наразі з кількістю пристроїв ще не визначилися. Валідатори встановлює компанія ГЕРЦ. Варто додати, що ні приватні перевізники, ні місто не витрачають кошти на зчитувальні пристрої. Міський голова Олександр Симчишин пояснив, що було проведено конкурс, в якому переможцем стала компанія ГЕРЦ. За власні кошти фірма виготовляє та встановлює валідатори. Інвестицією компанії є фінансові операції. З кожної транзакції компанія ГЕРЦ отримуватиме певний відсоток. Олександр Симчишин додає, що електронний квиток у Хмельницькому впроваджують для того, щоб зробити прозорим ринок пасажирських перевезень.

7

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.