Вівторок, 19 Березня, 2024

Ще 2 скульптури Миколи Мазура з парку ім. Чекмана оновили

Ще дві фігури Миколи Мазура з «Автомістечка» у парку Чекмана оновили. Далі розповість про це «Хмельницький Майбутнього».

Конструкції Миколи Мазура є своєрідною родзинкою Хмельницького, адже таких композицій нема в інших містах. Кожна скульптура унікальна та оригінальна. Для їх виготовлення митець використовував різноманітні предмети: труби, колеса, пружини, поршні, підшипники, баки, резервуари, зношені автодвигуни тощо. Завдяки цьому йому вдалося створити неповторні композиції, які не втрачають актуальності і досі. Однак внаслідок плину часу та погодних умов скульптури застаріли і потребували оновлення. Тому скульптури почали реставрувати для того, щоб їх популяризувати серед гостей та мешканців міста.

У 2018 році реконструювали залізний космодром в парку ім. Чекмана. Шар старої фарби зняли, старі елементи конструкцій замінили на нові. У липні цього року у сквері ім. Шевченка відреставрували дві фігури Миколи Мазура: «Риба-кит» і «Бабка». У вересні відреставрували частину фігур з «Автомістечка» у парку Чекмана. Вартість робіт становить шістдесят п’ять тисяч гривень. Кошти виділили з міського бюджету. Реставрацію фігур проводили на території підприємства, яке було підрядником. Спочатку металеві скульптури демонтували, потім очистили від старої фарби та іржі. Далі їх пофарбували і встановили там, де вони були раніше у парку ім. Чекмана. Хмельничанам оновлені скульптури дуже подобаються. Вони зацікавлюють дітей, яким подобається проводити дозвілля на цікавих та оригінальних машинках.

Ще дві фігури Миколи Мазура з «Автомістечка» у парку Чекмана недавно забрали на реконструкцію. Про це повідомив начальник Хмельницького міського управління житлово-комунального господарства Василь Новачок. За його словами, відновили дві фігури – автомобіль та лев. Саме цією реконструкцією завершиться цьогорічний ремонт металевих конструкцій Миколи Мазура. Про це йдеться в сюжеті «Поділля-Центр».

Сьогодні, двадцять першого жовтня, оновлені фігури встановили на свої місця у парку ім. Чекмана. У фігурі Лева відновили поворотній механізм голови. Відреставровані скульптури яскраві та приваблюють оновленим зовнішнім виглядом. Про це йдеться на сторінці КП «Парки і Сквери» у соцмережі.

е

 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.