Четвер, 25 Квітня, 2024

Скульптури Миколи Мазура з парку ім. Чекмана реставрують

З парку ім. Чекмана забрали шість найменших фігур Миколи Мазура на реконструкцію. Далі розповість «Хмельницький Майбутнього».

Микола Мазур

У Хмельницькому Миколу Мазура знали дуже добре. Він був Почесним громадянином міста, монументалістом, скульптором, живописцем-станковістом, графіком та педагогом. У кінотеатрі «Планета» перебуває відома робота митця – залізний «Веселий потяг». У парку імені Чекмана розташоване дитяче містечко. На Майдані Незалежності стоїть скульптура Миколи Мазура, яка називається «Віра. Надія. Любов». Митець є автором пам’ятника жертвам репресій комуністичного режиму «Ангел Скорботи». Він знаходиться на вулиці Проскурівській, 61, ще з 1988 році. Роботи Миколи Мазура зберігаються в багатьох музеях та в приватних колекціях. Чотири роки тому Микола Мазур пішов з життя.  

Скульптури Миколи Мазура

Унікальність скульптур Миколи Мазура у тому, що вони зроблені з металобрухту. Митець використовував для створення оригінальних композицій різноманітні предмети: труби, колеса, пружини, поршні, підшипники, баки, резервуари, зношені автодвигуни. І хоч скульптури металеві, вони потребували оновлення. Вони були встановлені понад тридцять років тому. З того часу їх ніхто не оновлював, деякі з них дуже застаріли внаслідок погодних явищ. Конструкції Миколи Мазура є своєрідною родзинкою нашого міста. Тому скульптури вирішили відреставрувати, оновити та популяризувати.

Реконструкція

к

Минулого року відбулася реконструкція залізного космодрому в парку ім. Чекмана. Елементи конструкції зачистили від старої фарби та замінили на нові. На поточний ремонт цієї конструкції з міського бюджету виділили сто тисяч гривень.

У сквері ім. Шевченка в липні завершилася реставрація двох фігур Миколи Мазура. Підрядником стало вище професійне училище №11. Студенти та викладачі навчального закладу відновили фігури «Риба-кит» і «Бабка». Вартість реставрації скульптур Миколи Мазура становить дев’яносто тисяч гривень. 

к

Шість фігур Миколи Мазура з автомістечка, що у парку ім. Чекмана, перебувають на реконструкції. Начальник міського управління житлово-комунального господарства Василь Новачок розповів, що на відновлення скульптур буде виділено шістдесят тисяч гривень. Це гроші, що залишилися з попередніх двохсот тисяч, які цього року виділили на реконструкцію фігур у сквері Шевченка. Одну фігуру реставрують в середньому за один день. Про це йдеться в сюжеті «Поділля-Центр».

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.