Четвер, 28 Березня, 2024

Як зустрічає Хмельницький туристів: зовнішній вигляд міста

Хмельницький схожий на доглянуту жінку похилого віку з цікавим минулим і втомленим обличчям. Це дивовижне місто. Тобто таке, що вміє здивувати. Адже очікується, що від маленького населеного пункту, майже повністю зруйнованого війнами, не варто чогось очікувати надзвичайного. А він, виявляється, не тільки знає, як себе правильно подати, але ще й намагається. Детальніше читайте на khmelnytskyi-future.

Від історії до реального стану речей

Городок Плоскирів був відомий з XV століття. Вдале розташування (на річці, недалеко від кордону, перетин торгових шляхів) зіграло злий жарт – ось уже 600 років йому немає спокою. Захоплювали різні: поляки, потім турки, знову поляки, набагато пізніше – німці. І кожен раз все зносилося і зводилося заново.

Більш-менш планомірно місто почало забудовуватися в імперські часи, коли сюди провели залізницю, що дало потужний поштовх розвитку промисловості. Є заводи – є гроші, а значить, є за що наводити порядок в місті.

Проскурів (перейменований з Плоскирова) на рубежі XIX-XX століть виглядав так: акуратне містечко з розміреним темпом життя і серйозними торговими зв’язками.

Друга світова війна знову принесла біду в Хмельницький: німці надовго засіли тут, холоднокровно знищуючи жителів і архітектуру. Після 1945-го мало що змінилося в кращу сторону: як водиться, радянська влада не стала відновлювати зруйноване, а розпочала свою, окрему від історичної, мікрорайонно-пустирну забудову міста.

Як треба зустрічати жителів і гостей

З перону Хмельницький зустрічає гостей в костюмі і з трояндочкою: на привокзальній площі проходить реконструкція, на очах виростають громадські простору, зелень, з’їзди і нова зупинка. З’являється відчуття: тут щось роблять. І в процесі знайомства воно нікуди не дівається.

Наприклад, тротуари. Більшість хмельницьких тротуарів зроблені за всіма правилами: всюди плитка, газончик. Навіть водостоки з будівель акуратненько виведені на дорогу. Дерева огороджені або бордюром, або гратами. Подекуди грунт навіть прикривають. У самому центрі є кілька виключно пішохідних вулиць. Там же знаходиться сквер Шевченка, повний затишку і громадських просторів.

Зелених зон в місті мало, проте всі вони доглянуті. Нещодавно, наприклад, був капітально відремонтований парк Чекмана, що на набережній Південного Бугу. За кілька років тут зміцнили берег річки і зробили класну територію для прогулянок – з плиткою, лавочками та всім іншим. У парку зроблено багато хорошого: оновили дитячі майданчики, поставили скульптури, фонтани, облаштували невеликий зоопарк.

Хоч в самому місті велодоріжок не спостерігається, в парку Чекмана вони є (правда, не всі велосипедисти по ним їздять). Страшно уявити, що пару років тому набережна виглядала зовсім непривабливо. Тепер це улюблене місце дозвілля хмельничан.

2

Екологічність і креативний підхід

Хмельницький – одне з небагатьох міст, в якому дбають про екологію, так що тут можна побачити зовсім інопланетні речі. Наприклад, зарядки для електротранспорту. Кажуть, їх встановили в 2016 році, за рахунок місцевого автосалону. Крім підтримки електротранспорту, Хмельницький вчить городян розділяти сміття. Поки що окремі баки є тільки для пластмаси.

Таких незвичайних елементів благоустрою, як в Хмельницькому, важко ще десь в Україні знайти. По-перше, дитячі майданчики. У парках і скверах можна спостерігати шедеври Миколи Мазура – українського Гауді 70-х років. Для створення своїх скульптур Мазур використовував металобрухт і наркоту безмежну фантазію, в результаті чого вийшло наступне.

По-друге, лавочки. У Хмельницькому є ціла алея крамничок, яку можна вважати справжнім музеєм кування під відкритим небом. Лавки розташовані на вулиці Гагаріна, де стоїть ЗАГС, так що більшість присвячено темі сім’ї. І іноді – любові.

Яким місту бути не варто

Не будемо міркувати про те, що Хмельницький – місто ринків і торгівлі контрабандою, це не головна. Краще розберемо планування. Основна претензія до місцевих містобудівникам в тому, що вони забудували місто абияк. Довоєнні будівлі якщо і збереглися, то знаходяться в жахливому стані, часто в оточенні новобудов і радянської архітектури.

Наприклад, Собор Різдва Богородиці, стара будівля міста 1837 рік. Він оточений хрущовками, до нього можна підібратися лише з одного боку замкнутого двору. Чи не здається вам, що бідний пам’ятник архітектури залишилося лише підірвати, щоб остаточно від нього позбавитися?

3

Такі приклади можна бачити по всьому місту. Старовинні будівлі ніби спеціально затискають (пост) -радянським монументалізмом. У центральній частині, на щастя, такого неподобства небагато. Пам’ятники архітектурної спадщини просто заклеюються рекламою і не реставрують.

Що варто розвивати

У Хмельницькому на пам’ятках архітектури вказані QR-коди, завдяки яким кожен може дізнатися більше про той чи інший будівлі. Але більшість цих будівель вимагають реставрації. Деякі з них знаходяться в аварійному стані.

4У Хмельницькому є два типи тролейбусів: нові акуратні моделі і старі, заклеєні рекламою. Розчулюють також місцеві зупинки громадського транспорту: замість них іноді трапляються звичайні лавочки. Ні, умови для маломобільних груп населення (МГН) місто створює: «говорять» переходи, дублювання сходів пандусами тощо.

Вулиця Проскурівська

Це головна пішохідна вулиця Хмельницького. Її часто називають «стометрівкою». Колись ця вулиця називалась Олександрівською. Проскурівська пролягає від перехрестя вулиць Кам’янецької – Соборної – Подільської і аж до залізничного вокзалу. Частина Проскурівської пішохідна. Тут із задоволенням прогулюються закохані пари, діти, дорослі, люди похилого віку. На Проскурівській встановлені лавочки, на яких можна приємно відпочити. Також тут є затишні кав’ярні та вишукані ресторани, де кожен може чудово провести час з друзями та близькими. У теплу пору року на Проскурівській цвітуть дерева. Під час зимових свят головна пішохідна вулиця міста стає казковою, дарує перехожим особливу атмосферу, сяючи ілюмінацією та яскравими вогниками. Біля кінотеатру ім. Шевченка традиційно встановлюють новорічну ялинку. Однією з родзинок Проскурівської є відомий фонтан з жабками та лелеками біля «Дитячого світу». Також тут є мальовничий сквер ім. Шевченка, де можна побачити квітучі клумби, фонтани, атракціони. Також на території скверу облаштували сучасну вбиральню. На Проскурівській розташовані старовинні будівлі, кожна з яких зберегла свою історію, є унікальною та неповторною.

Однією з проблем Проскурівської є наявність громіздких та неестетичних вивісок. Тому їх вирішено замінити відповідно до дизайн-коду, який зробить загальний вигляд вулиці більш сучасним. Для цього буде запозичено досвід європейських міст. При розміщенні вивісок повинні бути застосовані принципи акуратності, естетичності та лаконічності, щоб зберегти цілісність архітектури. Важливо, щоб вивіски були виконані у спокійній кольоровій гамі та були більш стриманими. Єдиний стиль вивісок створюватиме довершений архітектурний ансамбль. Таким чином, Проскурівська повинна стати однією з головних візитівок нашого міста. Нею будуть захоплюватися і мешканці, і гості Хмельницького.

Доповнено Inna Hananova

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.