Четвер, 25 Квітня, 2024

У Хмельницькому відновлять Народний дім для польської громади 

Де буде знаходитись Народний дім та що цікавого там буде організовано дізнайтесь разом із Хмельницькийfuture.

Нещодавно у нашому місті був представлений проект відновлення народного дому для польської громади. Фінансово підтримали ініціативу Генеральне Консульстве Республіки Польща у Вінниці.

Справа в тому, що у далекому 1928 році Народний дім збудувала польська громада тоді ще не мікрорайону міста, а села Гречани. У той час з кожного подвір’я збирали по п’ять рублів на будівництво і тоді це були великі кошти. За ці гроші можна було придбати корову!

У цій будівлі  функціонувала школа, бібліотека та магазин. Потрібно зазначити, що при школі був організований пункт ліквідації неписемності. Повноцінно Народний дім працював шість років. З часом споруда занепала.

І зараз хочуть відновити вже сучасний Dom Ludowy. Тут планують створити навчальні кабінети, бібліотеку, конференц-зали для проведення заходів, кафе, кімнату відпочинку для гостей. Також перед Народним домом будуть облаштовані лава, парковки для авто та велосипедів. А ще хочуть створити невеликий сквер та дитячий майданчик.  Загалом, організатори проекту бажають аби в Dom Ludowy люди мали осередок для спілкування, дозвілля, розвитку та збереження польської культури.

Проте для реалізації задуманого потрібно провести капітальний ремонт, відновити фасад та відповідно облаштувати територію навколо.

Коли відбудеться відкриття оновленого Народного дому поки достеменно не відомо, адже необхідно отримати остаточний експертний висновок щодо стану будівлі й розробити проектно-кошторисну документацію. І тільки після цього етапу будуть шукати спонсорів.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.