Четвер, 25 Квітня, 2024

«Історія одного будинку»: гід із Кракова навчала хмельничан проводити екскурсії

У понеділок, 17 лютого,  відбувся туристичний воркшоп «Історія одного будинку». За допомогою цього проекту прагнуть популяризувати польський Народний Дім, який знаходиться у Гречанах. На воркшоп завітали місцеві краєзнавці, історики та мандрівники. Проводити цікаві екскурсії хмельничан навчала професійний гід Ніколетта Куля. Воркшоп став важливою частиною проекту «Підсвіти будинок – розкажи історію міста», який реалізовується у рамках «Бюджету участі 2020». Далі про це khmelnytskyi-future.

Туристичний воркшоп «Історія одного будинку»

Цього тижня у Хмельницькому відбувся туристичний воркшоп «Історія одного будинку». На захід запросили професійного гіда з Кракова з багаторічним досвідом проведення екскурсій. Пані Ніколетта Куля називає себе перекладачем культур. Вона дала усім присутнім креативні поради та провела майстер-клас. Гостя з Кракова на власному прикладі продемонструвала присутнім, яким має бути справжній гід. Основні риси професійного гіда: відкритість, усміхненість привітність та орієнтованість на групу. Пані Ніколетта Куля поділилася цінними знаннями та європейським досвідом проведення екскурсій. Це дасть змогу розкрити туристам цікаві архітектурні пам’ятки міста з нового боку.

Також своїми ідеями щодо розвитку туризму поділилися під час воркшопу краєзнавець Ігор Западенко та архітектор Олена Джула-Райфшнайдер. Також під час заходу презентували волонтерський табір «Будуємо Україну разом». Цього літа волонтери завітають до Хмельницького, щоб надати свою допомогу у відновленні споруди Народний Дім.

ш

Воркшоп є частиною проекту «Підсвіти будинок – розкажи історію міста», що реалізовується в рамках «Громадського бюджету 2020». Під час воркшопу обговорювали проблеми та перспективи розвитку місцевого туризму. Воркшоп відбувся у невимушеній атмосфері. Пані Ніколетта розповіла про головні особливості професії гіда. Учасники воркшопу дізналися про те, як зробити екскурсії цікавими, оригінальними, як зацікавити людей. Важливо, щоб екскурсії були не просто змістовними, а й користувалися попитом, оригінально відкривали туристам місто.

Участь у воркшопі була безкоштовна, однак потрібно було зареєструватися. У результаті воркшопу було сформовано коло зацікавлених до екскурсій в споруді Народний Дім осіб. Представники Спортивно-культурного центру «Плоскирів» долучаються до школи координаторів місцевих таборів для того, щоб отримати корисні знання щодо співпраці з волонтерами. Адже важливо правильно залучати ресурси та координувати людей. Лише спільними зусиллями вдасться створити справжній креативний туристичний продукт, який стане «родзинкою» нашого міста. Про це йдеться на сторінці закладу у соціальній мережі.

7

Підсвіти будинок – розкажи історію міста

Один з проектів, який буде реалізовуватися в рамках «Бюджету участі 2020» називається «Підсвіти будинок – розкажи історію міста». Ідея належить Наталії Буднецькій. Передбачається створити нову цікаву локацію на базі історичної будівлі «Народний дім» («Dom Ludowy»). Цей проект також можна реалізувати і на інших історичних будівлях міста. Це дасть змогу зробити їх більш цікавими для туристів та розкрити історію міста креативно та сучасно. Підсвічування історичної будівлі «Dom Ludowy» зацікавить туристів та дасть змогу креативно презентувати наше місто.

На що спрямований проект

Проект має на меті підвищити туристичну привабливість Хмельницького, залучити активних членів громади до відновлення пам’яток архітектури та дослідження місцевої історії і створення креативного туристичного продукту.

Бюджет проекту

Становить 108 629 гривень.

Dom Ludowy

Польський Народний Дім знаходиться у мікрорайоні Гречани. Двоповерхова будівля була споруджена у 1928 році. Народний дім з’явився за кошти польської громади на вулиці Вокзальній, 59. «Dom Ludowy» протягом тривалого часу був культурним осередком. У різні роки тут працювали польська та німецька школи, клуб, бібліотека тощо. Загальна площа приміщення становить понад тисяча двісті квадратних метрів. Висота приміщень становить майже п’ять метрів. Наразі споруда «Народного дому» потребує відновлення, оскільки досить занедбана та перебуває в аварійному стані. На другому поверсі будівлі відремонтували декілька кімнат, а решту приміщень не використовують. 

5

На кого розрахований проект

Проект розрахований на мешканців мікрорайону Гречани, мешканців інших мікрорайонів та туристів.

Що передбачається зробити в рамках проекту

На фасаді будівлі площею 450 метрів квадратних очистять цеглу. Для цих робіт залучатимуть волонтерів. Придбають засоби для очищення фасаду і встановлять риштування. Також передбачається встановити зовнішню підсвітку будівлі. Для цього використають відновлювані засоби енергії, а саме десять LED прожекторів на сонячних батареях. Члени громадської організації змонтують систему освітлення. На фасаді будинку буде розміщена спеціальна інформаційна дошка, завдяки якій мешканці та гості міста зможуть дізнатися історичні факти про Народний Дім. Екскурсії містом проводитимуть 15 гідів.

9

Коли планують реалізувати проект

Планується втілити проект протягом травня – липня 2020 року.

Де були втілені схожі рішення

Схожі рішення були втілені у комплексі «Browar Lubicz» в Кракові та в ресторані «Losteria» в Нюрнберзі.

Будуємо Україну разом (БУР)

Це волонтерська програма, яка об’єднує українську молодь у мережу активних громадян спільною працею, мандрівками та неформальною освітою. Учасники проекту «Будуємо Україну разом» з 2014 року мандрують Україною та відбудовують занедбані об’єкти.

Команда культурно-освітньої програми «Будуємо Україну разом» («БУР») завітає до Хмельницького вже влітку цього року. Нашому місту пощастило стати одним із тринадцяти фіналістів проекту «БУР». Загалом минулого року свої заявки надіслали дев’яносто сім населених пунктів. Заявку на участь у проекті надіслали працівники Спортивно-культурного центру «Плоскирів». Головне завдання «БУРу» у Хмельницькому полягає в тому, щоб створити креативний молодіжний простір у Народному Домі, що у мікрорайоні Гречани. 

До волонтерської програми може долучитися кожен охочий. Це досить просто зробити. Необхідно зайти на офіційний сайт «Будуємо Україну разом» bur.lef.org.ua та заповнити анкету, вказати свої контактні дані. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.