Вівторок, 23 Квітня, 2024

Хмельницький залізничний вокзал планують модернізувати за рахунок приватних коштів

Хмельницький залізничний вокзал планують модернізувати за рахунок приватних коштів. Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомив перший віце-прем’єр-міністр України-міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів. Далі детальніше розповість «Хмельницький Майбутнього».

Нагадаємо, що минулого року у Хмельницькому оновили площу перед залізничним вокзалом. Тепер тут повністю нова пішохідна зона від вулиці Шевченка до приміщення «Укрпошти». Також облаштована парковка. Привокзальна площа стала більш комфортним і сучасним місцем для очікування потягів. Крім того, з 2017 року на привокзальній площі, почав діяти інтерактивний сучасний пішохідний фонтан. Ввечері він світиться різноманітними кольорами. Також на цій території облаштували освітлення, встановили нові лавочки та урни для сміття. Замість старого асфальтного покриття з’явилася тротуарна плитка. Також відновили зупинку громадського транспорту, яка розташована у напрямку мікрорайону Раково. Тут встановили так звану «розумну зупинку». Для хмельничан та гостей міста тут доступний безкоштовний Wi-Fi. 

Територія залізничного вокзалу повинна стати ще сучаснішою та більш привабливішою для мешканців і гостей міста. Хмельницький залізничний вокзал планують модернізувати за рахунок приватних коштів. Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомив перший віце-прем’єр-міністр України-міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів. За його словами, Хмельницький-Пасажирський може стати першим проектом державно-приватного партнерства для Укрзалізниці, яка вже звернулася до Міністерства економічного розвитку з пропозицію підготувати пілотні проекти ДПП з реконструкції вокзалів залізничних станцій.

«Згідно з аналізом, з-понад 1 300 вокзалів, які працюють в Україні, 60 мають високий інвестиційний потенціал. Хмельницький-Пасажирський один з них. Це великий, регіональний вокзал з високою пропускною здатністю. Але тут вже понад 35 років не проводилась реконструкція», – зазначає Степан Кубів.

За його словами, модернізація залізничного вокзалу в Хмельницькому є одним із довгострокових пріоритетів Укрзалізниці. 

«Як показує світовий досвід, залучення приватного партнера до модернізації об’єктів інфраструктури – виграшна ідея. З одного боку, приватні інвестиції дозволяють зберегти бюджетні кошти та уникнути корупційних ризиків при реалізації проекту, з іншого боку компанія-партнер продовжить розвивати вокзал та прилеглі території і після реконструкції. Це важливо не лише з точки зору комфорту та естетики, але і розвитку Хмельницького як логістичного хабу Західної України», – наголосив перший віце-прем’єр-міністр України.

В якості позитивного прикладу Степан Кубів наводить польське місто Сопот. У 2013 році це місто разом з польською залізницею уклали договір державно-приватного партнерства (ДПП), в рамках якого Балтійська інвестиційна група модернізувала вокзал та прилеглі території. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.