П’ятниця, 29 Березня, 2024

Купівля авто в Європі: особливості проходження митного очищення

Купівля автомобіля в країнах Європи має на увазі не тільки безпосередню поїздку за кордон, а й проходження різних етапів, передбачених чинним законодавством. В першу чергу це стосується проходження митних процедур, яка після внесення змін до митного кодексу трохи спростилася. При цьому через зміни в правилах розмитнення різко зріс попит на ввезення імпортного транспорту.

Українське митне законодавство містить різні суперечливі моменти. Але в будь-якому випадку авто куплене за кордоном має пройти митне очищення. Особливу складність доставляє заплутаність процесу. Плюс до всього багатьом хочеться заздалегідь розрахувати супутні витрати пригону авто з країн Європи.

Документація, необхідна для проходження митниці

Розмитнення колісних транспортних засобів – це нормативна процедура дозволяє узаконити експлуатацію автомобілів на території України. При цьому авто, що перетинає кордон, може оформлятися на фізичну або юридичну особу від чого залежить вартість митного очищення.

Щоб все пройшло швидко і без особливих проблем буде потрібно наявність у покупця наступних паперів:

  • паспорта громадянина України;
  • закордонного паспорта для законного виїзду в Європу;
  • коду платника податків;
  • документів на автомобіль;
  • водійського посвідчення.

Відсутність будь-якого з документів перешкодить автолюбителю правильно заповнити пункти митної декларації. Отже, проходження митного контролю затягнеться до моменту повного усунення проблем. Також буде потрібно наявність рахунку-фактури, що засвідчує ціну автомобіля, купленого за кордоном. Пільгова категорія покупців повинна підтвердити своє право на пільги.

Реєстрації машини в Україні

Фізичні особи, які мають велику частину українського населення повинні мати документацію для реєстрації авто на території країни. В повний пакет паперів входять наступні документи:

  • сертифікати відповідності автомобіля передбаченим вимогам;
  • акт приймання автомобіля покупцем у продавця;
  • договір, що підтверджує угоду з рухомим майном.

Також будуть потрібні тимчасові номерні знаки. Коли всі документи будуть зібрані, у покупця є 10 днів для реєстрації транспортного засобу. Для цього документація подається до найближчого відділення сервісного центру МВС. Автолюбителям, вперше зважилися на покупку машини за межами країни потрібно пам’ятати, що процедура розмитнення в залежності від обставин може сильно відрізнятися за часом.

Користь використання митного калькулятора

Основним платежем, що дозволяє законно ввозити транспорт на територію країни, є ввізне мито. Для її розрахунку сьогодні українські автолюбителі використовують спеціальні онлайн-калькулятори. Це корисний інструмент допомагає розраховувати супутні витрати на розмитнення авто.

При розрахунках вартості митного очищення враховується тип транспортного засобу. Зазвичай це легкові і вантажні автомобілі. Також за кордоном купують електромобілі, мікроавтобуси та інший пасажирський транспорт. Для кожного колісного засобу пересування використовується індивідуальна схема розрахунків.

Для розрахунку вартості митного очищення потрібно внести наступну інформацію у відповідні пункти калькулятора:

  • тип транспортного засобу;
  • вартість машини;
  • обсяг силової установки;
  • що використовується пальне: бензин, солярка, споживання електроенергії:
  • вік автомобіля.

Калькулятор розмитнення авто на AUTO.RIA №1 серед автомобільних сайтів на авторинку значно спрощує розрахунки. Він допоможе точно визначитися з витратами на покупку автомобіля в Європі. Також на сайті представлена ​​величезна база транспорту, в тому числі на імпортних номерах. Тут щодня звичайні українці продають і купують майже 1400 машин.

Фактори, що впливають на вартість розмитнення

Щоб законно пройти митне очищення покупець повинен сплатити передбачені збори і податки. Вони включають:

  • ввізне мито;
  • акцизний збір;
  • податок на додану вартість;
  • пенсійний збір.

Ввізне мито становить 10% вартості автомобіля. Оцінку проводять співробітники митної служби. Даний податок не передбачений для машин, що працюють на електричній тязі.

Підводимо підсумки

З огляду на, що митне очищення автомобілів стала простіше, багато українських автолюбителі вирішуються на придбання транспорту в країнах Європи. Але, на жаль, пільгові умови ввезення автомобілів на територію України були скасовані. При цьому з січня 2020 роки за керування транспортом на закордонних номерах без офіційних причин до водіїв будуть застосовуватися серйозні штрафні санкції. Хоча уряд хоче заморозити впровадження нових правил на 180 календарних днів. Тому автолюбителі не встигли оформити куплений за кордоном автомобіль знаходяться в стані очікування подальших дій уряду.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.