Середа, 8 Травня, 2024

Дизайн-код Проскурівської: як планують змінити головну пішохідну вулицю Хмельницького

У Хмельницькому планують змінити головну пішохідну вулицю міста. Яких змін зазнає вулиця Проскурівська, далі розповість khmelnytskyi-future.

Що таке «дизайн код»

Під час чергового засідання виконавчого комітету було затверджено «Дизайн-код вулиці Проскурівської». На основі цього документу планують впорядкувати вивіски, покращити естетичні якості міського середовища, зберегти автентичність історичного середовища та туристичної привабливості вулиці Проскурівської.

«Дизайн-код – це комплексний підхід до візуального впорядкування та формування естетики зовнішнього вигляду міста та є збіркою правил і рекомендацій, які застосовуються при розміщенні та зміні елементів вивісок на фасадах, за допомогою яких формується стилістично єдине, комфортне і безпечне міське середовище».

Вулиця Проскурівська

Вулиця Проскурівська є головною візитівкою Хмельницького. Вона пролягає від перехрестя вул. Кам’янецької – Соборної – Подільської до залізничного вокзалу. Частина вулиці є пішохідною. Тут полюбляють прогулюватися хмельничани. Діти та дорослі часто відпочивають тут на лавочках. Під час новорічно-різдвяних свят Проскурівську традиційно прикрашають ілюмінацією, встановлюють фотозони. На початку вулиці Проскурівської, біля «Дитячого світу», розташований фонтан з жабками та лелеками, який був побудований ще у 1956 році. На головній пішохідній вулиці міста працюють різноманітні магазини, заклади громадського харчування, кінотеатр ім. Т.Г. Шевченка, медичне училище, Будинок культури, Центральний універмаг, один із навчальних корпусів Хмельницького університету управління та права ім. Л. Юзькова. Крім того, на Проскурівській є три пам’ятники: Богдану Хмельницькому на Привокзальній площі, «Янгол скорботи» та Меморіальний комплекс «Вічний вогонь». Також тут збереглося безліч старовинних будинків. Зовнішній вигляд вулиці Проскурівської та її історичних будівель неодноразово змінювався. Наразі Проскурівська потребує оновлення для того, щоб зберегти та відтворити особливості її архітектури.

Основні проблеми:

  • хаотичне розміщення вивісок
  • занадто великий розмір вивісок
  • закриття вивісками декоративних елементів фасаду, площини вікон та дверей
  • різнокольорове забарвлення стін фасадів перших поверхів історичних будівель.

В багатьох європейських містечках вивіски на вулицях виконані досить стримано, у спокійній кольоровій гамі та мають невеликі розміри. Їх розташовують досить делікатно та акуратно. Саме це і привертає увагу потенційних покупців. Завдяки цьому не порушується цілісність архітектури. Наприклад, у Римі інформацію про магазини розташовують на вітринах.

Дизайн-код вулиці Проскурівської

Відповідно до затвердженого документу на головній пішохідній вулиці міста будуть розміщуватися тільки об’ємні літери без підкладки. За ними видно ділянку фасаду, на якому вивіска розташована. Також будуть використовуватися вивіски з окремих об’ємних літерах на прозорій підкладці. Сама підкладка не повинна випромінювати світло. Натомість громіздкі вивіски будуть заборонені. Планується використати досвід європейських містечок. Зокрема, для інформування відвідувачів біля входу в будівлі будуть розміщуватися назви установ, підприємств на прозорих табличках.

Таким чином, дизайн-код Проскурівської поліпшить загальний вигляд головної пішохідної вулиці Хмельницького.

Фото – Хмельницький LIVE.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.