П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Команда «Будуємо Україну разом» створить молодіжний простір у Народному Домі

Проєкт Dom Ludowy став одним з небагатьох обраних серед 97 заявок з усієї України, що будуть реалізовані у цьому році. Далі розповість khmelnytskyi-future.

Dom Ludowy

Польський Народний Дім розташований у мікрорайоні Гречани. Тут ще у 1928 році збудували цю двоповерхову споруду. За кошти польської громади на вулиці Вокзальній, 59, з’явився Народний дім. «Dom Ludowy» одразу став культурним осередком. У різні часи тут функціонували польська та німецька школи, клуб, бібліотека тощо. Загальна площа приміщення становить понад тисяча двісті квадратних метрів. Висота приміщень становить майже п’ять метрів.

З плином часу споруда «Народного дому» зазнала змін. Тепер Народний Дім потребує відновлення, оскільки досить занедбана та перебуває в аварійному стані. Минулого року на другому поверсі будівлі відремонтували декілька кімнат, а решту приміщень не використовують. Лише частина першого поверху, де розташований продуктовий магазин, працює повноцінно.

Будуємо Україну разом (БУР)

Це  волонтерська програма, яка об’єднує українську молодь у мережу активних громадян спільною працею, мандрівками та неформальною освітою. БУР виник у 2014 році як волонтерська акція Львівської освітньої фундації, що мала на меті відновити будинки, знищені внаслідок війни на Сході України. Однак згодом акція набула значних масштабів і стала рухом, до якого долучаються відповідальні українці, які прагнуть змінювати Україну на краще. Учасники проекту «Будуємо Україну разом» з 2014 року мандрують Україною та відбудовують занедбані об’єкти.

Команда культурно-освітньої програми «Будуємо Україну разом» («БУР») завітає до нашого міста вже цього року. Хмельницький став одним із тринадцяти фіналістів проекту «БУР». Загалом минулого року свої заявки надіслали дев’яносто сім населених пунктів. Заявку на участь у проекті надіслали працівники Спортивно-культурного центру «Плоскирів».

Після трьох етапів відбору до фіналу потрапили тринадцять населених пунктів, серед яких і Хмельницький. Під час вибору фіналістів найбільшу увагу звертали на мотивацію місцевих жителів. Про це розповіла координаторка волонтерської програми волонтерських таборів «Будуємо Україну разом» Ганна Іванова.

Головним завданням «БУРу» у Хмельницькому полягає в тому, щоб створити креативний молодіжний простір у Народному Домі, що у мікрорайоні Гречани. Крім того, на стінах Спортивно-культурного центру «Плоскирів» хочуть зробити стріт-арт. Також планується надання допомоги малозабезпеченим сім’ям. Для цього планують залучити хмельничан і волонтерів зі всієї України. Про це йдеться в сюжеті МТРК «Місто».

Додамо, що проєкт реалізують влітку. До волонтерської програми може долучитися кожен бажаючий. Для цього потрібно зайти на офіційний сайт «Будуємо Україну разом» bur.lef.org.ua та заповнити анкету. Допомагати у реалізації програми приїжджають волонтери з різних куточків України та закордону. 

5

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.