П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Архітектурний ансамбль Хмельницької області

Куди йти, щоб відпочити, насолодитися красою первозданної природи і побачити найдавніші історичні пам’ятники? Звичайно, в Хмельницьку область, яка завжди рада здивувати туриста унікальним культурно-історичним і найбагатшим природною спадщиною. Далі – детальніше читайте на khmelnytskyi-future.

Історичне підґрунтя

Корінням історія Хмельницької області сягає ще в далеку епоху палеоліту – тоді почалося заселення цієї території. Саме тому пам’ятки Хмельницької області – це не тільки стародавні міста і природні заповідники, а й залишки десятків поселень стародавньої людини епохи палеоліту і неоліту.

У VIII-IX столітті в області проживали дуліби, волиняни, тиверці і уличі. Разом з іншими сусідніми народами вони утворили Київську Русь. Потім територія перейшла в підпорядкування Теребовльского князівства, після – Галицького, а з початку XIII століття вся Хмельницька область увійшла до складу Галицько-Волинського князівства, яке в середині століття підкорилося татаро-монголам.

Перебуваючи на важливому торговельному шляху зі Львова до Чорного моря, Кам’янець-Подільський розквітає і стає найбільшим торговим центром на Хмельниччині. Фортеця найдавнішого міста знаходилася на кордоні християнської та мусульманської культур, відображала набіги турків і татар. Це зумовило її унікальний архітектурний вигляд, що поєднує в собі культові споруди різних релігій.

Тільки звільнившись від гніту татаро-монголів, Хмельницька область знову потрапляє в підпорядкування чужинцям – з другої половини XIV століття вона входила до складу Литви, потім з 1430 року – Польщі, а в 1672 році Кам’янець-Подільський, а незабаром і все воєводство захоплюють турецько-татарські війська султана Магомета IV.

ансамбль

Алмази архітектурної спадщини області

Свідоцтва такий неспокійною історії Хмельницької області, що тривала понад 5 століть – це численні пам’ятники містобудування, монументального мистецтва та архітектури: древні і середньовічні замки, культові іудейські та католицькі споруди, палаци, парки і багато іншого. Всього в області їх налічується 2015!

Сьогодні Хмельницька область – це 13 міст, 5 з яких обласного підпорядкування (Хмельницький, Нетишин, Славута, Шепетівка та Кам’янець-Подільський), 1417 сільських поселень і 24 селища міського типу. Переважає сільськогосподарське і промислове виробництво. В області проживає майже 1,4 мільйона осіб, а її територія становить 20,6 тис. Квадратних кілометрів – 3,4% всієї території України.

Нинішній адміністративний центр області – місто Хмельницький, був утворений в 1493 році, а обласним центром став, змінивши Кам’янець-Подільський, в 1941 році. З моменту свого заснування місто носило назву Проскурів, разом з областю в Хмельницький його перейменували в 1954 році.

На архітектурно-історичних та археологічних пам’ятках гідності Хмельницької області не закінчуються. На особливу увагу заслуговують і природні багатства цього краю. Потужні запаси лікувально-столових вод та мінеральних ресурсів зробили Хмельницьку область привабливим напрямком і для тих, хто бажає поправити своє здоров’я, відпочити від мирської суєти.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.