Субота, 20 Квітня, 2024

У Хмельницькому планують підсвітити історичну будівлю «Народний дім»

У Хмельницькому триває голосування за проекти «Бюджету участі». Одним із проектів в сфері спорту і молодіжної політики є «Підсвіти будинок – розкажи історію міста». Проголосувати хмельничани можуть до двадцять першого листопада. Що являє собою проект  «Підсвіти будинок – розкажи історію міста» та як його планують втілити, розкаже «Хмельницький Майбутнього».

Бюджет участі

Завдяки бюджету міських ініціатив хмельничани можуть вплинути на розвиток міста та зробити його комфортнішим.  Загалом на конкурс було подано шістдесят сім проектів на суму 8 719 532 гривень. Зареєстрували п’ятдесят сім авторів. Наразі усі бажаючі можуть проголосувати за проекти у шістьох категоріях: освіта, житлово-комунальне господарство, охорона здоров’я, соціальний захист, культура та туризм, спорт та молодіжна політика.

5

Голосування

Голосувати за проекти можуть громадяни України, яким виповнилось шістнадцять років. Одна людина може проголосувати не більше, ніж за п’ять проектів. Усім, хто хоче віддати свій голос за той чи інший проект, який варто втілити у місті, слід поспішати, адже підтримати проект можна до двадцять першого листопада. До двадцять сьомого листопада планують оголосити переможців.

Для того, щоб віддати свій голос на платформі «Громадський проект», можна скористатися будь-яким гаджетом з доступом до інтернету: комп’ютером, смартфоном, планшетом або системою BankId. Також можна прийти до Управління адміністративних послуг, на вулиці Соборній,16, і проголосувати за проект. 

111

Підсвіти будинок – розкажи історію міста

У сфері спорту та молодіжної політики, в рамках «Бюджету участі», було подано вісім ідей. Один з проектів має назву «Підсвіти будинок – розкажи історію міста». Автором ідеї є Наталія Буднецька. На базі історичної будівлі «Народний дім» («Dom Ludowy») планується створити нову туристичну локацію. Цей проект також можна реалізувати і на інших історичних будівлях міста. Це дасть змогу зробити їх більш цікавими для туристів та розкрити історію міста креативно та сучасно. Станом на сьогодні, вісімнадцяте листопада, за проект «Підсвіти будинок – розкажи історію міста» проголосувало сто тридцять людей.

Так склалося, що у багатьох людей Хмельницький асоціюється з базаром. Сюди часто приїжджають мешканці інших міст, щоб придбати щось на речовому ринку. Також багато людей вважає, що у Хмельницькому немає цікавих історичних місць, які варто побачити. Однак насправді це не так. У Хмельницькому є історичні пам’ятки, які можуть стати привабливими для українських та іноземних туристів. Цікава історія Подільського регіону, вражаючі краєвиди – туристам цікаво дізнаватися про це. Важливо, щоб був створений якісний туристичний продукт, що яскраво та цікаво презентує місто. Одним із таких продуктів має стати підсвічування історичної будівлі «Dom Ludowy»

Мета та бюджет проекту

Проект спрямований на те, щоб підвищити туристичну привабливість міста Хмельницького, залучити активних членів громади до відновлення пам’яток архітектури та дослідження місцевої історії і створення креативного туристичного продукту.

Бюджет проекту становить сто вісім тисяч шістсот двадцять дев’ять гривень.

Dom Ludowy

Польський Народний Дім розташований у мікрорайоні Гречани. Тут ще у 1928 році збудували цю двоповерхову споруду. За кошти польської громади на вулиці Вокзальній, 59, з’явився Народний дім. «Dom Ludowy» одразу став культурним осередком. У різні часи тут функціонували польська та німецька школи, клуб, бібліотека тощо. Загальна площа приміщення становить понад тисяча двісті квадратних метрів. Висота приміщень становить майже п’ять метрів.

Наразі споруда «Народного дому» потребує відновлення, оскільки досить занедбана та перебуває в аварійному стані. Минулого року на другому поверсі будівлі відремонтували декілька кімнат, а решту приміщень не використовують. Лише частина першого поверху, де розташований продуктовий магазин, працює повноцінно.

7

Мета та бюджет проекту

Проект спрямований на те, щоб підвищити туристичну привабливість міста Хмельницького, залучити активних хмельничан до відновлення пам’яток архітектури. 

Бюджет проекту становить сто вісім тисяч шістсот двадцять дев’ять гривень.

На кого розрахований проект

Проект розрахований на мешканців мікрорайону Гречани, мешканців інших мікрорайонів та туристів.

План заходів з реалізації проекту

Передбачається очистити цеглу на фасаді будівлі площею чотириста п’ятдесят метрів квадратних. Для цього залучатимуть волонтерів. Для відновлення та підтримки історичної будівлі започаткують волонтерський рух. Придбають засоби для очищення фасаду і встановлять риштування. Очистити фасад планують протягом трьох субот. Не менше двадцяти п’яти осіб передбачається залучити до процесу очищення фасаду будівлі Народного дому.

Також передбачається встановити зовнішню підсвітку будівлі. Для цього використають відновлювані засоби енергії, а саме десять LED прожекторів на сонячних батареях. Монтуватимуть систему освітлення члени громадської організації.

На фасаді будинку встановлять таблицю, в якій буде надана коротка історична довідка про будівлю для того, щоб усі охочі могли більше дізнатися цікаві факти.

Також передбачається підготувати п’ятнадцять гідів, які проводитимуть екскурсії містом.

Очікуваний термін реалізації проекту

Планується втілити проект протягом травня – липня наступного року.

Приклади схожих рішень

Схожі рішення були втілені у комплексі «Browar Lubicz» в Кракові та в ресторані «Losteria» в Нюрнберзі.

Отже, завдяки реалізації проекту вдасться створити нову туристичну локацію на мапі міста Хмельницького для підвищення туристичної привабливості міста. Історична будівля «Народний дім» отримає презентабельний вигляд та стане цікавою для туристів.

7

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.