П’ятниця, 29 Березня, 2024

Коли у Хмельницькому відновлять «Dom Ludowy»

Проект польського Народного Дому, що розташований у мікрорайоні Гречани, винесли на обговорення громади. Зустріч відбулася у суботу, 16 лютого, у приміщенні школи № 29. Під час заходу обговорили напрямок, в якому розвиватиметься споруда. Далі про це розповість «Хмельницький Майбутнього».

Двоповерховий будинок збудували у 1928 році у мікрорайоні Гречани. Тут проживає значна частина етнічних поляків. За кошти польської громади на вулиці Вокзальній, 59, з’явився Народний дім. Загальна площа приміщення становить понад 1200 квадратних метрів. Архітектори стверджують, що наразі споруда «Народного дому» перебуває у занедбаному стані, багато вікон замурували. Висота приміщень становить 4,8 метра. Минулого року на другому поверсі відремонтували декілька класів, а решта приміщень не використовують. 

«З кожного двору бралось тоді 5 карбованців. А 5 карбованців – це ціла корова. Це як машина сьогодні. І в 1928 році він був збудований», – розповіла жителька Гречан Юлія Серкова.

«Dom Ludowy» одразу став культурним осередком. У різні часи тут функціонували польська та німецька школи, клуб, бібліотека тощо. Про це йдеться в сюжеті МТРК «Місто».

«Маємо інвентарну книгу, то тут стільки організацій пройшло, що й не запам’ятаєш усі. Хотілось би вдихнути в цей будинок життя, щоб там відбувалися зустрічі різні», – говорить голова ГО Клуб інтелігенції польської «Сервус» Роман Гурницький.

Наразі питання відновлення Народного дому дуже актуальне. Наразі унікальна споруда перебуває в аварійному стані та потребує відновлення. Повноцінно працює лише частина першого поверху, де розташований продуктовий магазин.Проект уже знайшов підтримку в Генеральному консульстві Республіки Польща у Вінниці. На їхнє замовлення група «rd.archigroup» розпочала розробку концепції розвитку споруди.

«Відходимо від цієї ідеї чисто національних проектів, а намагаємося вести діалог міжкультурний. Мені здається, у Хмельницькому це ідеальне місце для цього», – каже віце-консул Агнєшка Гуральска.

Архітекторка Олена Джула-Райфшнайдер пояснила, що хмельничани прийшли на обговорення, щоб розглянути основні напрямки розвитку споруди. Далі планують запустити соцопитування, яке триватиме кілька тижнів, потім архітектори зустрінуться з усіма зацікавленими сторонами. У квітні планують презентувати концепцію Народного дому. Далі розпочнуть працювати над проектно-кошторисною документацією.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.