Субота, 11 Травня, 2024

Цього року у Хмельницькому встановили 5 острівців безпеки

У Хмельницькому продовжують облаштовувати острівці безпеки. Скільки острівців безпеки встановили протягом цього року, далі розповість «Хмельницький Майбутнього».

У Хмельницькому два роки тому вперше почали встановлювати острівці безпеки. Вони встановлені на Проспекті Миру, вулиці Свободи та на Старокостянтинівському шосе. Водій бачить острівець здалеку. Концентрація уваги водіїв підвищується. Таким чином, вони не зможуть обігнати інший транспортний засіб на звуженій ділянці дороги. Натомість водії зможуть вчасно пригальмувати перед пішохідним переходом. 

Пішоходи не завжди встигають перейти проїжджу частину. Завдяки острівцеві безпеки пішохід має можливість почекати на зелений сигнал світлофору. Люди старшого віку мають можливість перепочити. Таким чином, пішохід почувати себе у безпеці.

Цього року у Хмельницькому встановили п’ять острівців безпеки на найжвавіших дорогах міста:

  • на вулиці Бандери встановили два острівця безпеки,
  • на Старокостянтинівському шосе, Львівському шосе та на вулиці Озерній – по одному.

Про це йдеться на офіційній сторінці управління житлово-комунального господарства у соцмережі.

6

Реакція соцмереж

Хмельничани загалом задоволені тим, що у Хмельницькому зростає кількість острівців безпеки. Дехто з користувачів соцмереж пропонує запровадити круговий рух на перехрестях. Деякі дописувачі зазначають, що острівець безпеки на Львівському шосе насправді є небезпечний для водіїв.

Для чого потрібні острівці безпеки

В Україні острівці безпеки регламентуються нормами ДБН 2.3.5 «Вулиці та дороги населених пунктів». Острівець безпеки – це технічний засіб регулювання дорожнього руху на наземних пішохідних переходах. Це важливий елемент дорожньої інфраструктури. Його спеціально виділяють над проїзною частиною дороги. Ширина острівця безпеки становить два метри, а довжина – близько восьми метрів. Біля острівця безпеки з обох боків встановлюють дорожні знаки. Завдяки цьому водій попереджений про перешкоду, яку необхідно оминати. Острівець безпеки захищають бордюром або спеціальною конструкцією.

Острівці безпеки відіграють важливу роль у забезпеченні захисту пішоходів під час переходу по проїзній частині дороги. У різних містах України все частіше починають встановлювати острівці безпеки. У Німеччині, Нідерландах, Данії острівці безпеки є обов’язковими на усіх вулицях, які мають понад дві смуги руху. 

Встановлення острівців безпеки є актуальним на вулицях з великою кількістю смуг та інтенсивністю руху. Таким чином, вони можуть захистити пішоходів та навіть врятувати життя людини. Там, де встановлені острівці безпеки, зменшується кількість дорожньо-транспортних пригод. Однак якщо острівець спроектований не належним чином, то він навпаки може стати причиною аварії.

При виборі місця для встановлення острівця безпеки враховують, чи траплялися тут аварії, чи є поблизу навчальний заклад, якою є ширина проїжджої частини.

Фото – управління житлово-комунального господарства

8

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.