Вівторок, 30 Квітня, 2024

У Хмельницькому кладовище перетворять на парк

У Хмельницькому кладовище, що знаходиться по вулиці Кам’янецькій, хочуть перетворити на меморіальний парк. Так вирішили депутати Хмельницької міської ради. Більше інформації дізнайтеся на сторінках сайту khmelnytskyi-future.com.ua.

Останнє поховання було 50 років тому

Кладовище, яке знаходиться по вулиці Кам’янецькій, було створено 143 роки тому, а останні поховання здійснювали у 70-80-х роках минулого століття. Кладовище має площу 5  гектарів і тепер воно належить місту, а не приватним особам. У зв’язку з цим кладовище хочуть облагородити. Роботи по впорядкуванню цвинтара хочуть розпочати навесні 2022 року, адже на території є багато занедбаних могил невідомим. 

Потрібно зазначити, що цвинтар складається з декількох секторів: православний, католицький, єврейський, військовий. Крім цього на території цвинтаря знаходяться могили відомих жителів Проскурова. 

Голова Хмельницького Олександр Симчишин на одному брифінгу зазначив, що жодних забудов на території кладовища, як думають деякі хмельничани, не буде. Історико-меморіальний парк облаштують пішохідними доріжками, встановлять освітлення, інформаційні вказівники біля могил відомих хмельничан та іноземців. 

Личаківський цвинтар у Львові — історико-культурний музей-заповідник

Мер Хмельницького хоче аби кладовище на Кам’янецькій трансформували на зразок Личаківського цвинтаря у Львові. 

Личаківське кладовище вважається найстарішим цвинтарем в Європі. Його територія становить близько 40 гектарів і тут знаходиться 300 тисяч поховань. Крім унікальних пам’ятників та скульптур на території цвинтаря розташовано 24 каплиці — усипальниці заможних родин. Загалом, на Личаківському кладовищі похована велика кількість людей зі знатних родин, а також письменники, художники, скульптори, архітектури, композитори, артисти, музиканти, режисери, науковці, політичні та громадські діячі, військові тощо. Додамо, що саме на території Личаківського цвинтаря знаходяться могили Івана Франко, Марії Конопницької, Стефана Банаха, Володимира Івасюка.

Потрібно зазначити, що цвинтар вважається закритим для поховань, проте роблять винятки видатним постатям міста Лева. Також здійснюють підпоховання до прямих родичів на Личаківському кладовищі. Це коштує від 3 до 40 тисяч гривень. Загалом, щороку на Личаківському кладовищі здійснюється близько 100 поховань.

Вхід на територію історико-культурного музей-заповідника платний — 50 гривень, для студентів — 30 гривень, групові екскурсії — 150 гривень.

Чи буде платний вхід на територію меморіального парку у місті Хмельницькому поки невідомо, проте кладовище на Кам’янецькій може стати ще однією туристичною локацію для хмельничан та гостей міста. 

А які ваші думки щодо перетворення міського кладовища на парк? Чекаємо на ваші коментарі у соціальних мережах.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.