Вівторок, 30 Квітня, 2024

Водонапірна башта у мікрорайоні Дубове може стати артоб’єктом

Водонапірній башті у мікрорайоні Дубове понад 100 років і вона давно не використовується за призначенням. Однак тепер вона може стати справжнім артоб’єктом. Далі розповість про це khmelnytskyi-future.

Водонапірна башта у Хмельницькому

Водонапірна башта розташована у мікрорайоні Дубове. Її основне призначення полягає в тому, щоб регулювати тиск і витрати води у водопровідній мережі, створювати її запаси і вирівнювати графік роботи насосних станцій. Це перша водогінна споруда Хмельницького, який тоді називався Проскуровом. Вона була створена у 1910 році. Башта забезпечувала водопостачання військового містечка 35-го Бєлгородського полку. 

Провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею Сергій Єсюнін каже, що водонапірна вежа у мікрорайоні Дубове збудована у цегляному стилі, що було притаманно початку ХХ століття. Вона схожа на сусідні будівлі. Для її зведення використовували червоні та жовті цеглини. За призначенням водонапірну башту використовували до 60-х років минулого століття, аж поки мікрорайон Дубове не підключили до централізованого міського водогону. Наразі башта частково задіяна у водопостачанні. Вона використовується як приміщення із запірною арматурою. Про це йдеться в сюжеті МТРК “Місто”.

Водонапірна башта належить до історичної спадщини міста Хмельницького і є пам’яткою місцевого значення. Десять років тому водонапірна башта отримала пам’яткоохоронний статус, як щойно виявлений об’єкт архітектури та містобудування.

Водонапірна башта як артоб’єкт

У Хмельницькій міській раді вирішили, що водонапірна башта у мікрорайоні Дубове може стати цікавим та оригінальним артоб’єктом. Адже багато хмельничан навіть не знають про її існування. Насправді ця споруда має важливе історичне значення для нашого міста. Її планують зробити справжнім туристичним об’єктом. Таким чином, це дасть змогу мешканцям та гостям міста довідатися про історію створення цієї будівлі та зробити її туристично привабливою. Наразі пам’ятка архітектури знаходиться на балансі «Хмельницькводоканалу». Комунальники почали впорядковувати водонапірну башту у Дубовому. Вежу вже розчистили від дерев, які багато років її оточували і руйнували. Наразі комунальники радяться з архітекторами з приводу того, яким чином краще облаштувати прилеглу територію і перетворити першу у місті водогінну споруду на цікавий артоб’єкт. Місто розраховує на підтримку області у реконструкції вежі. Начальник управління житлово-комунального господарства Василь Новачок вважає, що тут варто здійснити благоустрій прилеглої території, а саме: встановити зручні лавочки, зробити якісні освітлення, облаштувати комфортні пішохідні доріжки тощо. Таким чином, тут зможуть приємно проводити дозвілля усі бажаючі мешканці та гості міста. Кожен зможе милуватися пам’яткою архітектури, робити гарні фотографії на її фоні та просто відпочивати.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.