Субота, 27 Квітня, 2024

Як купити область за дешеву фарбу

Округ номер 189, що на Хмельниччині, цього виборчого сезону б’є рекорди як за кількістю кандидатів на одне прохідне місце в Раду (на початку їх було аж 26!), так і по гучності скандалів. Боротьба йде за душі майже 150 тисяч виборців, а якщо конкретніше, то за кожного з них.  

Конкуренція по округу вражає: окрім мажоритарників, до влади рвуться представники партій «За конкретні справи», «Слуга народу», ВО «Свобода», «Опозиційний блок», «Сила і честь», «За життя», «Європейська солідарність», «Батьківщина» та інші. Але, як то кажуть, парламент «не резиновый». Переможець в цих перегонах буде тільки один.  

Лідери перегонів  

Не секрет, що Хмельниччина ще рік тому була віддана на відкуп олігарху Олександру Герезі. Він давно «підгортав» цей край, ставлячи на ключові позиції своїх людей. Так в 2014 році протеже Гереги, киянин Андрій Шинькович вирвав перемогу на виборах в Раду у свободовця Ігоря Сабія, прохід в Раду якому в 2012 році забезпечили мешканці Нетішина – особливого міста-супутника Хмельницької АЕС, що мають власну думку при будь-яких обставинах. Виправдану підозру викликає і те, що Шиньковича до 2014 року майже ніхто не знав, в той час як Сабій встиг власними справами заробити довіру людей.  

У цьому сезоні ситуація повторюється, хоч і з деякими нюансами. Якщо з 2018 року політична команда Герегипрацювала суто на одну конкретну людину, тобто на Порошенко, то перемога на позачергових виборах 2019 року – це вже гра на виживання.  

«Хьюстон, у нас проблема»  

Якщо розібратися, то Олександр Герега непогано влаштувався на Хмельниччині. Так, подружжя Галини та Олександра Герегживуть не тільки Епіцентром, власниками якого є вже багато років. В 2012 році Олександр раптово перемагає на парламентських перегонах по сусідньому 192-му округу, причому з тотальною підтримкою місцевого населення – майже 60 відсотків. В 2014 році ситуація повторюється, але з результатом 70%. До цього додайте перемогу по 189 округу його людини і стратегія Герег стає доволі прозорою.  

Щоб закріпити успіх, Гереги створюють власну кишенькову партію з чисто конкретною назвою «За конкретні справи». Саме під цим гаслом в цьому сезоні по 189 округу йде Вадим Лозовий, один з топ-менеджерів «Епіцентру». І щоб підтримати таку значну персону, Герега відправив на допомогу ще трьох охоронців з свого гіпермаркету та п`ять менеджерів. Трохи згодом, менеджери зняли свої кандидатури на користь Лозового, а от охоронці – залишились. 

В чому успіх такої системи і як Герегам вдалося прибрати чималу область до рук? Звичайно, без адмінресурсу не обійшлося, але в хід йшли доволі банальні інструменти, наприклад, підкуп виборців. До речі, панувати на Хмельниччині подружжям подобається і про це кажуть їх декларації. Згідно тільки офіційній звітності, яку можна знайти у відкритому доступі, сім`я Герег вклала 150 мільйонів доларів в агробізнес, збільшивши свої земельні активи до 110 тисяч гектарів. Кожен рік вони купують якесь аграрне підприємство і наразі володіють бізнесом в Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Київській і Черкаській областях. Але до влади йдуть через «рідну» Хмельницьку область, де відчувають себе найкомфортніше.  

Мабуть Олександру та Галині не відомо, або байдуже, що комунікації в наш час працюють на відмінно, тому доказати підкуп не важко. В 2012 році вони обидва активно скупали голоси будівельними матеріалами з власного гіпермаркету, позбуваючись неліквіду та непроданого товару. А навіщо добру пропадати, коли можна вивести до села та «подарувати» селянам непотріб в обмін на їх лояльність? План спрацював, але тільки щодо Олександра, який став народним депутатом по 192-му округу, а от жінка програла своєму опоненту Андрію Ільєнко по 215-му. Взагалі перевиборча агітація не дуже сильно вдарила по сімейному гаманцю, а наступний рік повністю виправдав витрати – у 2013 році стан сімейства Герег експерти оцінили в 794 мільйонів доларів (24 місце в рейтингу найбагатших українців).  

Вибори 2019  

Доки інші кандидати активно купують голоси за гречку, піарники Гереги роздають фарбу та молотки «рядовому» електорату. Людям простим – звичайні будівельні матеріали з власних складів, «рибці» по крупніше дістаються сільськогосподарські машини та трактори.  

На вибори 2019 команда цього депутата йде ще більш озброєною. Вони активно пропагандують через соціальні мережі, агресивну зовнішню рекламу та нескінчені публікації в ЗМІ. Наприклад, відомі в області «Подільські вісті» постійно пишуть про неймовірну благодійну діяльність сімейства Герег, хоча такий метод давно вже розшифрований, як передвиборчий піар. 

Але і на цьому не спиняються люди, що вважають себе власниками області. Є інформація про створення сітки для прямого підкупу виборців – 1 000 грн за голос, в обмін на копію паспорта та обіцянку проголосувати за Лозового. “Вербуючи” людей, організатори схеми, напевно, упускають повідомити, що кримінальна відповідальність чекає не тільки на організаторів, але й на тих, хто отримує гроші за свій голос. 

Але ж чому ми все одне маємо надію на те, що жодна дешева банка фарби не стане перешкодою не путі до розумного вибору? Бо є віра в людей, які бажають волі. Саме про це вже декілька років каже Олександр Буханевич, юрист, державний діяч та кандидат в депутати по 189 округу. Дивитися, як край перетворюють в супермаркет йому боляче, і він має надію, що на цих виборах люди вже не купляться на дешевий популізм та порожні обіцянки, неліквід з «Епіцентру» та гречку. Люди розумні і мають право на власну думку та чесний вибір! 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.