Вівторок, 19 Березня, 2024

Розгорнуто про ринок комп’ютерних технологій у Хмельницькому

В ІТ-індустрії Хмельницького зайнято понад 1000 спеціалістів. В місті працюють більше 30 ІТ-компаній, більшість з яких надає послуги веб-розробки. Щорічно виші міста готують понад 300 майбутніх ІТ-фахівців. Більшість хмельницьких ІТ-компаній займаються аутсорсингом, продуктовий сегмент майже не представлено. Читайте детальний огляд ринку міста у матеріалі на khmelnytskyi-future.

Наявні ресурси у місті

У Хмельницького дуже гарний потенціал для розвитку ІТ. Важливе питання – як саме міська влада ним скористається. У нас є технічні вузи, які тісно співпрацюють з ІТ-компаніями, намагаючись краще задовільнити потреби ринку. Але кваліфікованих людей все ж не вистачає, місцеві компанії звикли до постійного кадрового голоду.

ІТ-спеціалістів у Хмельницькому готують в ХНУ на Факультеті програмування та комп’ютерних і телекомунікаційних систем за такими спеціальностями: програмна інженерія, комп’ютерні науки, комп’ютерна інженерія, прикладна математика та кібербезпека.

На факультеті працюють наукові школи «Діагностика комп’ютерних пристроїв та систем» та «Інформаційні технології та методи комп’ютерного моделювання».

Окрім того, є ІТ-школи, як от:

  • Dev Academy (Front-end, Web Development, Ruby on Rails);
  • Circle Web Academy (JavaScript, PHP, QA, UX/UI, SMM, SEO);
  • Комп’ютерна академія «Шаг» (розробка ПЗ, комп’ютерна графіка та дизайн, мережеві технології та системне адміністрування);
  • ІТ Академія від Stfalcon (Front-end, Android, Swift, QA, IT Project Management, контекстна реклама AdWords).

сфера

Переваги та недоліки для ІТ-сфери Хмельницького

Серед переваг для ІТ-сфери варто відзначити низьку вартість купівлі/оренди нерухомості при збереженому рівні зарплат в ІТ в інших містах. Ми вже кілька років на першому місці в Україні за темпами будівництва. У нас на постійній основі відбуваються тематичні ІТ-заходи, на які запрошуються експерти з різних міст України, багато хто приїздить до нас декілька разів, адже місто Хмельницький дійсно дуже привітне, а спільнота програмістів – потужна та професійна.

Хотілось би більше сильних компаній, які мають потужні місії і створюють революційні продукти. Гарні приклади завжди надихають, а здорова конкуренція стимулює розвиток. Приємно бачити, що в останні роки в Хмельницькому з’являється більше нетехнічних спеціалістів. Галузь ІТ розвивається розміреним темпом.

Одним з основних недоліків можна назвати інфраструктуру. Аеропорти Києва та Львова знаходяться досить далеко, що створює незручності в зустрічах з іноземними замовниками.

В місті представлені компанії різного рівня, що працюють з абсолютно різними технологіями. Ми спеціалізуємось на Magento, також є компанії, які використовують PHP, Ruby, Java, .NET тощо – тобто всі ці спеціалісти є в місті. Таке різноманіття дає можливість початківцям знайти першу роботу та рости далі, не покидаючи Хмельницький.

Стек технологій в Хмельницькому на сьогодні охоплює всі напрямки – від розробки простих сайтів на базі готових рішень (WP, Magento тощо) до стартапів різних напрямків. Чого прагнути ІТ-спільноті міста? Насамперед, ширших можливостей для освіти, обміну досвідом і поглиблення кваліфікації. І, безумовно, дуже потрібна підтримка і сприяння міської влади.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.