П’ятниця, 29 Березня, 2024

Чи перенесуть Різдво в Україні?

Різдво Христове – це свято коли народився Ісус Христос у Вифлеємі. Віряни західного обряду відзначають Різдво двадцять п’ятого грудня, віряни східного обряду сьомого січня. Після отримання Україною томосу, у ЗМІ почали активно обговорювати дату перенесення святкування Різдва Христового з сьомого січня на двадцять п’яте грудня. Відбудеться це чи ні, дізнайтесь з khmelnytskyi-future.com.ua.

Майже всі країни світу святкують Різдво за григоріанським календарем

Виявляється  у світі, крім нас, всього чотири православні церкви святкують Різдво Христове сьомого січня. Це Єрусалимська, Російська, Сербська та Грузинська церкви. Всі інші православні вже давно перейшли на святкування двадцять п’ятого грудня. Варто зазначити, що римо-католики та протестанти в Україні також святкують за новим стилем.  

Різдво можуть перенести, якщо захоче український народ

Предстоятель автокефальної церкви України Епіфаній розглядає можливість перенесення святкування Різдва Христового, проте це можливо за умови, якщо таке рішення підтримують українці. Також митрополит Епіфаній зауважив, що навіть не уявляє скільки потрібно часу аби змінити дату святкування такого великого свята з традиційного сьомого січня. 

Українці дуже консервативні

Фахівці стверджують, що українці консервативна нація і для того аби перенести святкування такого великого релігійного свята нам необхідно щонайменше років двадцять п’ять-тридцять. Тобто, щоб ми відзначали свято, як усі у світі, нам потрібне ціле покоління. Спеціалісти також стверджують, що переносити Різдво однозначно потрібно, але робити це варто поступово, без різких кроків. Зараз це не найкращий час, адже суспільство і так розділено.  

Досвід сусідніх країн

Румунська церква переходила на нову дату святкування п’ятнадцять років. Спершу румуни святкували Різдво Христове двічі на рік: двадцять п’ятого грудня та сьомого січня. Все відбувалося без будь-якого примусу чи тиску. Старше покоління, звичайно, святкувало у січні, а молодь швидко адаптувалася до нової дати. Проте для таких кардинальних змін потрібен час. В Румунії перехід відбувся плавно та без конфліктів і заперечень. Саме такий сценарій спеціалісти прогнозують Україні. 

1

Чи розуміють люди суть Різдва?

Під час відзначення Різдва важливо інше – не дата святкування, не дванадцять пісних страв, не багатий стіл та навіть не щасливий сміх колядників. Головне – не забути про іменинника. Ісус Христос народився! Славімо Його! Це мають бути не просто вітальні слова приурочені до свята. Кожен в країні, у світі має усвідомити, що у цей день народився наш Спаситель, який ціною власного життя врятував наші душі. І іменник у свій День Народження буде радий не розкішному столу, а щирій молитві, щирому каяттю, читанню Біблії та посту в знак вдячності. А піст має бути не лише від масних страв, розваг та алкогольних напоїв, а варто утримуватися від лайки, лихослів’я, заздрощів, злих думок.  

І незважаючи на те, коли ви святкуєте Різдво Христове – двадцять п’ятого грудня чи сьомого січня завжди пам’ятайте про іменинника. Адже дуже часто ми розтавляємо зовсім інші пріоритети не лише під час святкування, а й у житті…

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.