П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Що означають символи на традиційній вишиванці-оберегу?

Вишиті сорочки і сукні – традиційний український одяг, виконаний з легкої тканини, яка доповнить повсякденний та робочий образ. Якщо ще кілька років тому виготовленням подібних виробів займалися тільки домашні майстрині, то тепер багато дизайнерських будинку випускають цілі колекція з вишитими візерунками на поверхні тканини. На сайті ukrainart.com.ua зібрана велика кількість різнопланових вишиванок для дівчат, в основному подібний одяг виконується у вигляді суконь або тунік, але є і класичні моделі сорочкового крою.

Вишиванка – етнічний елемент одягу, який успішно поєднується з будь-якими стилями. Вишитий плаття або блуза відмінно буде виглядати з туфлями, кросівками або босоніжками.

Яскраві і колоритні вишиванки вже давно перетворилися в модну складову гардеробу, яка є практично у кожного українця. З усіма видами, забарвленнями, фасонами вишиванок для чоловіків, жінок і дітей можна ознайомитися на цьому сайті.

Особливості українських візерунків

Окреме місце серед всіх вишитих сорочок займають саме вироби для жінок, традиційними жіночими візерунками вважаються:

  • Ягоди калини. Уособлюють і підкреслюють продовження українського роду;
  • Квіти маку. Своєрідний оберіг від злих сил;
  • Лілія. В українському фольклорі квітка наділяють магічними властивостями, чистоту і невинність дівочої душі;
  • Символи сонця, вогню, землі і води. Символізують життєву силу і єдність;
  • Інші символи.

Найчастіше на жіночих вишитих сукнях візерунки наносяться на рукавах, як окантовки спідниці і в районі грудей. Вишивка може бути виконана традиційним хрестиком або гладдю.

Жіночі вишиванки виготовляються будь-яким способом. Ручна вишивка цінується більше, в основному в такому стилі виконуються унікальні і неповторні вироби в єдиному екземплярі, машинна вишивка затребувана при масовому виробництві. Можливості сучасних вишивальних машин дозволяють домогтися максимальної схожості візерунка з ручною вишивкою.

Аксесуари до вишиванок

Підкреслити етнічний образ можна за допомогою аксесуарів. З традиційними сорочками і сукнями вдало виглядатимуть вироби зі шкіри. З матеріалу успішно виготовляють не тільки сумки і рюкзаки, але також різнопланові гаманці, браслети на руку і намиста. Шкіряний аксесуар стане своєрідним акцентів в загальному образі, при цьому не відверне на себе всю увагу від вашої вишитого одягу.

Доповнити образ можна і різної біжутерією. З вишиванками біжутерія з натуральних і дорогоцінних каменів буде виглядати більш виграшно, ніж ювелірні вироби з благородних металів.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.