Субота, 20 Квітня, 2024

Автокрісла та штрафи: інформація для водіїв та пасажирів з дітьми

Двадцятого листопада набувають чинності зміни, які стосуються перевезення дітей у автомобілях. Ці нововведення сколихнули автомобілістів та батьків зі всієї України, адже штрафи за порушення чималі, проте не всі можуть придбати автокрісло для дітей. Сьогодні ми поговоримо про штрафи та взагалі, що потрібно знати пасажирам з дітьми. Більше інформації дізнайтесь з khmelnytskyi-future.com.ua.

 

Штрафи стали реальними

 

Від вчора водіїв почнуть штрафувати, якщо вони перевозять дітей без автокрісел. І штраф за таке чималенький – п’ятсот десять гривень за перше порушення та вісімсот п’ятдесят за повторне. Тому, якщо ви батьки дитини, якій менше дванадцяти років або якщо її зріст менший сто сорок п’ять сантиметрів, то варто задуматися над її перевезенням у власному авто чи навіть таксі. Законотворці впевнені, що зміни та штрафи спонукають батьків користуватися автокріслами та дбати про безпеку власних дітей. Адже питання не в штрафних санкціях, а у свідомості українців, які часто-густо наряджають неповнолітніх на небезпеку під час поїздок в автотранспорті. 

9

 

Яку роль виконує автокрісло?

 

Деякі батьки вважають, що автокрісло – це пуста трата грошей і чиновники не покращили, а погіршили життя українцям. Проте багато спеціалістів з цим не погоджуються. Автокрісло для дитини – це як пасок безпеки для дорослого. Воно покликане захищати малюків від можливих ушкоджень та навіть смерті під час дорожньо-транспортних пригод. Проте є одне значне “але” – автокрісло потрібно підібрати правильно. Адже не всяке крісло буде захистом. Інколи неправильно підібраним автокріслом можна навіть нашкодити. Крісло буде захищати коли ремінь  лягатиме на ключицю дитини та пролягатиме через грудну клітину та кістки стегон. В іншому випадку коли ремінь знаходиться біля шиї і живота – це загрожує додатковими травмами та навіть смертю. Саме тому фахівці рекомендують купувати автокрісла разом із дитиною. Також варто приїхати за покупкою на автомобілі де буде встановлене крісло. Адже дитяче автокрісло не можна купити наосліп. Все індивідуально, потрібно приміряти аби малечі було комфортно, а всі кріплення підходили до вашого транспортного засобу. 

 

Закон неоднозначний 

 

Багато юристів вважають закон недосконалим. Адже у змінах чітко прописано, що заборонено перевозити дитину : “без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу; на передньому сидінні легкового автомобіля – без використання зазначених спеціальних засобів”. І у звязку з цим патрульні і будуть штрафувати водіїв. Проте в документі не зазначено термін “автокрісло” і взагалі як має бути обладнаний автомобіль.  Адже у вільному продажу є також спеціальні бустери, які розраховані на старших дітей і виготовляються без спинки та бокових стінок. Та чи бустера буде достатньо? Адже патрульний може по іншому для себе трактувати закон і вимагатиме від водія повноцінне автокрісло. 

 Як бути з таксі?

Це ще одне серйозне питання, яке викликає найбільше дискусій у суспільстві. Адже згідно з правилами дорожнього руху водіям та пасажирам таксі дозволено не пристібатися. Проте представники патрульної поліції зазначають, що зміни щодо автокрісел для всіх водіїв, які мають цього дотримуватися. Проте відповідно до “Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту” пасажир, який перебуває у таксі має право перевозити на руках дитину дошкільного віку на задньому сидінні. Як бачимо, ці зміни можна трактувати по-різному. Проте багато служб таксі, аби уникнути непорозумінь, відмовляються перевозити пасажирів з дітьми. Адже переобладнали свій транспортний засіб дуже мало таксистів, тому у деяких містах є проблема аби викликати таксі з дітьми. А якщо у авто і є крісло, то поїздка буде коштувати значно дорожче. 

 

7

Купити автокрісло – вихід з ситуації

Так думають багато батьків, поки не почали шукати самі крісла. У магазинах Хмельницького “розмели” майже всі бюджетні моделі за декілька днів. Адже якщо є гроші на автомобіль та пальне, то знайдуться гроші і для безпеки власних дітей. Проте в магазинах та торгових центрах запевняють, що незабаром буде надходження нового товару. А поки пропонують взяти крісло на прокат та заодно протестувати чи буде ваше чадо в ньому їздити. Потрібно зазначити, що багато батьків стикаються з тим, що діти просто не хочуть їхати в автокріслі. Тому для спокою в авто та збереження нервової системи дорослих та дітей, автокрісло відкладається на потім. Також можна замовити дитяче крісло в інтернеті, проте ніяких гарантій немає, що воно підійде для вашого авто і саме вашій дитині. 

Бустер – чудова альтернатива 

Як ми уже зазначали точного визначення, як має бути облаштований автомобіль не має, тому багато продавців консультантів рекомендують придбати бустер. Бустер – це таке дитяче сидіння, яке фіксується ременями безпеки та призначене для дітей від чотирьох до дванадцяти років. До речі, бустер – це чудова альтернатива, якщо у вас двоє та більше дітей. Він менш габаритний ніж повноцінне автокрісло. Також бустер коштує дешевше ніж його великий “колега”. Якщо ціни на автокрісло в середньому дві-три тисяч гривень, то бустер вартує близько п’ятсот гривень. 

8

 

Прокат для вимушених подорожей

 

Якщо у вас не має власного автотранспорту, але інколи доводиться їздити з дитиною на авто, то спеціалісти рекомендують взяти автокрісло в оренду. Це збереже гроші автовласника і ваша дитина буде у безпеці. На сьогоднішній день вартість оренди дитячого автокрісла залежить від терміну. У місті Хмельницькому – це в середньому триста гривень на тиждень. Якщо будете брати на довший термін, то ціна відповідно буде вищою. 

7

Що ж Україна – це європейська держава і більшість країн світу перевозять дітей в транспортних засобах в автокріслах. Це безпека дітей і з цим важко не погодитися. Проте важко не погодитися, що багато ДТП в нашій країні трапляється через жахливий стан автодоріг на які щороку витрачають мільярди гривень. Тому варто чиновникам та депутатам приділяти увагу і якістю доріг не на паперах, а на ділі. Та незважаючи на всі дорожні проблеми, які існують в Україні, дітям варто придбати  автокрісла, адже їхнє життя та безпека у ваших руках. А ви як вважаєте?

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.